87 слона са заклани близо до резерват в Ботсвана (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 септември 2018 в 06:41 4967 0

Кредит Elephants Without Borders/YouTube

Повечето от 87 слона са убити преди седмици за слонова кост. Намерени са мъртви в близост до известен резерват в делтата на Окаванго в Ботсвана, страната с най-голям брой африкански слонове.

"Аз съм шокиран, аз съм напълно изумен", заяви д-р Майк Чейс (Mike Chase), директор и основател на организацията "Слонове без граници" (Elephants Without Borders - EWB) за BBC News

В продължение на три години EWB преброяват слоновете в Африка - това е огромна панафриканска инициатива от учени и изследователи от цял ​​свят и с участието на въздушни проучвания и детайлно събиране на данни, която успя да изгради солидна картина за състоянието на популацията на африканските слонове (Loxodonta africana) на континента.

Това преброяване показа, че една трета от слоновете в Африка са били убити през последното десетилетие и че 60% от слоновете в Танзания са унищожени за пет години..

Така че EWB като организатори на преброяванията на животните имат по-добра представа за ситуацията на място и според тях последният инцидент е един от най-сериозните, които някога са виждали.

Доскоро Ботсвана бе сочена за пример на съседите си, защото постигна много по-добри резултати за защитата на слоновете си от бракониери. След едно трансгранично бракониерство от Намибия през 90-те години бе призована армията да опази дивата природа. Тогавашният ръководител на армията на Ботсвана (Botswana Defense Force - BDF), Иън Кама (Ian Khama) в крайна сметка стана президент на страната и създаде звеното за борба с бракониерството към BDF.

Добре въоръжената единица не изкорени напълно бракониерството, но свърши добра работа. В същото време бе разрешен контролирания лов за трофеи, което остави смесени впечатления  за ползите от неговите усилия за опазване  на природата.

Общо взето Ботсвана се счита за необичайно безопасно място за африкански слонове. През март обаче Кама отстъпи поста си на президент, а през май тази година звеното за борба с бракониерството бе разпуснато без обяснение. Не е случайно, че най-ужасният инцидент на бракониерство се случии скоро след това.

Според международният съюз за опазване на природата (IUCN) африканските слонове са определени като "уязвим вид". Както беше посочено от WWF, въпреки международната забрана за търговия на слонова кост от 1989 г., нейната изключителна стойност за практикуващите алтернативна медицина и производителите на някои видове сувенири - особено в Китай - означава, че търсенето на слонова кост все още продължава.

Покачването на търсенето в Азия означава, че въпреки някои успешни усилия за опазване на слоновете, бракониерството продължава да бъде ясна и реална заплаха. И то не е единствената опасност, пред която са изправени - друга, не по-малка заплаха, е превръщането на техните местообитания в земеделски земи.

Слоновете имат широка гама местообитания и източници на храна, което ги прави по-устойчиви на промените в климата, отколкото други видове, тяхната ограничена генетична вариабилност може да ограничи способността им да се адаптират в бъдеще.

Elephants Without Borders

Същевременно загубата на прясна вода може да се окаже убиец, а влиянието на наближаващите човешки популации може все по-често да създава конфликтни ситуации със слоновете.

Бракониерството обаче остава най-широко разпространеният проблем. Този последен инцидент, който се случва не по традиционно по-уязвимите граници, но дълбоко в сърцето на Ботсуана, е може би знак за бъдещите събития.

В недалечното минало историята познава още по-трагични инциденти. В началото на 2012 г. тежко въоръжена група от бракониери навлезе в Националния парк на "Буба Н'Джида" в Камерун и изби над 300 слона заради слоновата им кост.

(Кадрите показват жестокост)

"Бракониерите сега насочват оръжията си в Ботсвана", добавя Чейс. 

Преброяането на слоновете в Ботсвана за 2018 г. е приключило само наполовина и природозащитниците се опасяват, че убитите слонове ще се окажат много повече.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !