Ако пресечете границата на издръжливост, организмът ви ще почне да се самоизяжда

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 юни 2019 в 00:00 12658 0

Кредит: Pixabay

Всеки професионален спортист ще ви каже, че най-голямата пречка, която стои между вас и вашата цел, е собственият ви ум.

Но дори най-силните атлети в света накрая стигат своя предел - и това е физическото ограничение на собствените им тела.

Ново проучване хвърля светлина върху точно това ограничение - според констатациите, хората могат да изгорят максимум определено количество калории - до 2,5 пъти от метаболизма на организма в покой.

Безграничен ум, но ограничена черва

Според Херман Понцер (Herman Pontzer), доцент по еволюционна антропология в Университета Дюк, "това определя границата на възможното за хората". И добавя, че от неговия опит и проучвания на най-големите спортисти в света, никой не е успял да премине този предел.

„Така че аз мисля, че това е предизвикателство за елитните атлети за издръжливост”, заявява Понцер. „Може някой някога ще премине този предел и да ни покаже какво не ни достига”.

За да открият границата на човешката издръжливост, изследователите анализират данни от някои от най-трудните състезания в света, като например надпреварата през 2015 г., изтощителна писта, простираща се на 3000 мили (4830 км) от Калифорния до Вашингтон, където състезателите провеждат шест маратона седмично в продължение на пет месеца. Учените  разглеждат и други подвизи на издръжливост, като ултрамаратоните от 100 мили (160 км), арктически експедиции, Тур дьо Франс, както и бременност.

Има ограничение за това, колко калории може да абсорбира ежедневно храносмилателната ни система и това определя на какви усилия сме способни. Но изследователите установяват, че мега-маратонците изгарят 600 калории на ден по-малко от очакваното. Това подсказва, че телата им снижават скоростта на метаболизма си, така че поне за известно време да не изразходват енергията си по-бързо, отколкото могат да я попълнят - това се случва, за да могат спортистите да продължават да се движат. Броят на калориите, от които тялото се нуждае в покой, е известен като метаболитна скорост на покой (RMR - resting metabolic rate).

Изследователите откриват, че можем да изразходваме много повече енергия, отколкото позволява RMR. Например това изследване установи, че хората изразходват 15.6 пъти повече енергия на маратон, 4.9 пъти на Тур дьо Франс и 2.2 пъти при бременност. Този режим обаче може да се поддържа само за кратко време.

При изтощителни физически дейности, които продължават в продължение на дни, седмици или месеци, хората могат да изгорят не повече калории от 2,5 пъти тяхната метаболитна скорост на покой -  малко повече от метаболизма при жените по време на бременността.

Така едни и същи граници пречат на атлетите лесно да чупят рекордите за скорост и възпрепятстват бебетата да станат твърде големи в утробата.

"Това е чудесен пример за поставяне на лимит на енергийния разход, където тялото е ограничено в способността си да поддържа изключително високи нива на енергийни разходи за продължителен период от време", коментира Кейтлин Търбер (Caitlin Thurber), съавтор на новото проучване.

"Можеш да спринтираш 100 метра, но не можеш да тичаш километри, нали? И това е вярно и тук", заяви Понцер.

Реалността е такава, че след като енергийните запаси на организма - излишните мускули, мазнини и гликоген - се изчерпят, единственото, което ни остава, е да приемем калории от храна. Ако пресечем границата на метаболизма в покой от 2.5х, тялото ще започне да консумира себе си и това просто не бива да се случва за дълго време.

Резултатите са докладвани в списание Science Advances

Източник: There’s a limit to human endurance — and once you cross it, the body starts eating itself

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !