Австралийски учени: Хомеопатията не лекува

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 март 2015 в 16:49 16437 2

Ново австралийско изследване твърди, че хомеопатията не е ефективна при лечението на никое заболяване. Хомеопатията твърди, че в минимални дози от субстанциите, които причиняват болестта, могат и да я излекуват. Чрез разтваряне на веществата във вода или алкохол, хомеопатите смятат, че получената смес съдържа "паметта" на оригиналното вещество, което предизвиква оздравителна реакция на тялото.

Изследването проведено от Националният съвет за здраве и медицински проучвания на Австралия (НСЗМП) за първи път детайлно проучва 1800 изследвания, тестващи ефективността на хомеопатията, за да излезе със свое становище по въпроса, съобщават от "Гардиън" и "Ей Би Си".  

Само 225 от тези проучвания са включени и в крайния доклад, заради липсата на реални научни доказателства в другите анализи. Учените са следили широка гама от показатели за здравното състояние на човек за да оценят качеството на разглежданите доклади, като например - кашлица, екземи, бронхит, лекарствена зависимост и други. 

Според заключението няма болест, за която да има достатъчно доказателства, за да се приеме, че хомеопатията за нея е ефективна.

Не е открито изследване с достатъчно на брой участници, което да подкрепя идеята, че хомеопатията води до подобрение, каквото не би се постигнало при лечение от традиционната медицина.

"Хората, които избират хомеопатията може би подлагат здравето си на риск, като откажат лечение, за което има доказателства, че е безопасно и ефективно", се казва още в заключенията от проучването.

На практика този тип лечение не е по-ефективен, отколкото приемането на плацебо.

Ръководителят на работната група по въпроса проф. Пол Гласио казва, че се надява, че техните изводи ще накарат частните застрахователи да престанат да предлагат пакети, свързани с хомеопатично лечение и че фармацевтите ще преосмислят предлагането на хомеопатични лекарства.

Той уточнява, че е наясно, че ще има много хора, които няма да обърнат внимание на това проучване и ще го обявят за конспирация.

"Все пак се надяваме, че ще има и разумни хора, които ще преосмислят продаването, употребата или субсидирането на тези вещества", казва той.

Гласио напомня, че хомеопатията загуби популярността си във Великобритания след изследване, поръчано от Долната камара на парламента, завършено през 2010 г., което доказа, че лечението с хомеопатията не е ефективно.

Д-р Кен Харви, експерт по лекарствена политика и защитник на правата на пациентите, напомня, че частните колежи вземат огромни такси за курсове по хомеопатия и се надява, че студентите ще си преосмислят този факт след новите резултати.

"Нямам проблем с частните колежи, които искат да правят курсове по гледане на кристална топка, ирисология и хомеопатия и ако хората са достатъчно луди да си плащат за това, решението е тяхно. Стига тези курсове да не бъдат одобрени от държавата", коментира той. 

В отговор говорителката на Австралийската хомеопатична асоциация Ана Ламаро заяви, че НСЗМП са с изградени предразсъдъци и негативно мнение към хомеопатията още преди да са видели каквито и да е било доказателство. 

В специално становище от Асоциацията напомня още, че около милион австралийци използват хомеопатията.

"Хората могат погрешно да си губят времето и да застрашат здравето си чрез използване на средства за защита, за които си мислят, че ще проработи, въпреки, че няма никакви научни основания и доказателства за това. Това обаче е загуба на пари и това е заплаха за здравето на индивида",  каза в отговор Брайтън Мортън, председател на Съвета по обща практика към медицинска асоциация на Австралия (AMA). 

В много страни застрахователните полици покриват и алтернативни начини на лечение. Австралийското правителство обмисля възможността да премахне тази опция за хомеопатията, ако няма научни доказателства за ефективността й. 

Според цитирания доклад обаче няма ясни доказателства за настоящата употреба на хомеопатични лекарства от австралийците. Все пак трябва да се отбележи, че през 2009 г. Световната здравна организация изчисли, че австралийците харчат около 10 млн. долара годишно в тази индустрия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2

24.03 2016 в 23:07

лекува ...чушки.. мили тъпи наивници.някой болести самоотзвучават, но други не.хомеопатията е псевдонаука

27.05 2015 в 16:55

Поредната глупост - дори да е плацебо ефект сами си противоречат - ЛЕКУВА МИЛИ ТЪПИ УЧЕНИ, ЛЕКУВА!