Черупките на костенурките пазят радиоактивни следи от ядрени опити

Ваня Милева Последна промяна на 24 август 2023 в 00:01 3274 0

Морски ядрени опити на Маршаловите острови 

Кредит National Archives

Морски ядрени опити на Маршаловите острови 

Американски физици предлагат нов метод за наблюдение на радиоактивно замърсяване - върху черупки на костенурки и твърди тъкани на други животни, живели на мястото на ядрени опити или бедствия.

Външният слой на черупката на костенуркит се състои от пластини кератин, същият плътен протеин, който изгражда нашите нокти. Те растат в последователни слоеве и включват различни примеси, запазвайки своеобразна "химическа хроника" на миналото, подобно на годишните дървесни пръстени. Тъй като продължителността на живота на някои костенурки достига десетки и дори стотици години, тази информация може да бъде проследена за доста дълъг период от време. Това демонстрират авторите на нова статия, публикувана в списанието PNAS Nexus.

Физиците от Националната лаборатория в Лос Аламос и други американски изследователски центрове гледат  на черупките на костенурките за акумулатори на радиоактивно замърсяване, свързано с тестването на ядрени оръжия. Повечето страни от "ядрения клуб" спряха подобни тестове още през 90-те години. Преди това обаче бяха извършени десетки експлозии на земята, в океана и атмосферата, които причиниха сериозно замърсяване. Аварии и просто небрежно боравене с радиоактивни материали в предприятия, свързани с тяхното производство и употреба, повече от веднъж водят до същите последици.

Преди това учените са се опитвали да проследят такова замърсяване чрез наличието на съответните изотопи в дървесните пръстени. Но този метод се оказа недостатъчно надежден и точен, тъй като радиоактивните включвания могат да дифузират, прониквайки в съседни пръстени. Ето защо Сайлър Конрад и колегите му обръщат внимание на черупките на костенурките, състоящи се от много по-инертен и плътен кератин и също отделени от самия жив организъм.

Снимка на Комисията за атомна енергия на САЩ от 26 юли 1957 г., показваща човек, използващ гайгеров брояч, за да изследва зелена морска костенурка (Chelonia mydas) за потенциална радиоактивност в Република Маршалови острови, вероятно от атола Ениветак. Кредит: National Archives, photo no. 28828530 (326-16-042)

За експериментите учените са използвали черупки на четири костенурки от различни видове, които са получени в райони с радиоактивно замърсяване. По-специално, те изследват пластини на зелена морска костенурка (Chelonia mydas) от Маршаловите острови и западен сухоземен гофер (Gopherus agassizii) от пустинята Невада, някога епицентрове на тестове на ядрени оръжия на САЩ. Други две проби са свързани със зони, замърсени с радиоактивни отпадъци. Като контрола, авторите изследвали черупката на пустинна костенурка от незамърсена зона.

Последователност на израстване на пръстени в плочка от източна костенурка, събрана от Националната лаборатория в Оук Ридж през 1962 г. Кредит: Conrad et al.

Химическият анализ показа, че нуклидите на уран-235 и 236 наистина се намират в черупки и тяхното положение в костенурковата плочка позволява приблизително да се оцени времето на замърсяване. Например в черупката на каролинската костенурка (Terrapene carolina), която е живяла близо до Националната лаборатория Оук Ридж, такива следи могат да бъдат датирани от 1955 до 1962 г., когато там действително са се появили радиоактивни емисии.

Учените смятат, че този подход ще позволи по-подробна реконструкция на историята на радиоактивното замърсяване на различни екосистеми, включително с помощта на музейни образци. На теория този метод може да се приложи към други плътни структури на различни животни, включително кости, рога и пера. И тъй като анализът изисква много малки количества от оригиналната проба, той може да се извърши и с живи същества.

Справка: Cyler Conrad and others, Anthropogenic uranium signatures in turtles, tortoises, and sea turtles from nuclear sites, PNAS Nexus, Volume 2, Issue 8, August 2023, pgad241, https://doi.org/10.1093/pnasnexus/pgad241 

Източник: Uranium signatures in turtles and tortoises near nuclear testing and waste sites, PNAS Nexus

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !