Дезактивирането на някои гени може да удължи живота ни с до 60%

Никола Кереков Последна промяна на 15 октомври 2015 в 07:22 5695 0

Кредит Shutterstock

10-годишните усилия да се открият гените отговорни за стареенето е довело до установяването на 238 специфични гена, премахването на които, удължило значително продължителността на живот на клетки на дрожди в лабораторни условия.

Ако резултатите от това генетично редактиране могат да се повторят и при хора - което е възможно, предвид факта, че много от гените и генетичните пътища участващи в тези процеси при дрожди са сходни при повечето многоклетъчни - може да успеем значително да повишим продължителността на живот при хора като дезактивираме определени процеси при стареене. Учени са открили, че в някои ситуации живота на дрождите може да се удължи с до 60%.

"Това изследване разглежда стареенето в контекста на целия геном и ни дава по-пълна картина на това какво представлява този процес," коментира Браян Кенеди (Brian Kennedy), директор на Buck Institute for Research on Ageing в САЩ и първи автор на изследването. "То също поставя основа за разкриване на цялата система, която повлиява стареенето в организма."

Неговият екип, заедно с учени от Вашингтонския университет, са изследвали развитието на 4 698 различни щама дрожди, у всеки от които имало единична делеция (изтриване на един ген). Учените преброили клетките от всеки щам, за да проследят техния репликационен живот, регистрирайки колко дъщерни клетки може да произведе всяка майчина клетка при клетъчното си делене.

"Използвахме малка игла прикрепена към микроскоп и с нейна помощ премахвахме дъщерните клетки от майчината всеки път когато тя се раздели и след това преброявахме колко пъти майчината клетка се дели," обяснява Кенеди. "Имахме няколко микроскопа, които работеха непрекъснато."

Процесът бил мъчително деликатен и трудоемък, но той дал резултати. Учените идентифицирали 238 гена отговорни за стареенето при дрожди, които ако се премахнат, увеличават продължителността на живот на съответния щам. Въпреки че учените вече знаели, че малка част от тези гени влияят пряко на стареенето, това бил първия път, в който другите 189 гена са свързани с процесите на стареене. Това означава, че изследването дава най-задълбочената картина до сега за това, което учените наричат "консервативни механизми на стареене" при дрожди.

Не бива да се забравя, че изследването е извършено върху дрожди, които са сред най-простите еукариоти.

Въпреки че продължителността на живота на тези дрожди едва ли би ни развълнувала особено, има няколко причини все пак да се заинтригуваме. От генетична гледна точка, организмите, които карат хляба да се издува (и освен това правят бира и вино) споделят немалко общи неща с нас. "Повече от половината гени, които повлияват стареенето са консервативни при бозайници," твърди Кенеди. "На теория, всеки от тези фактори може да е потенциална мишена за терапия за повишаване продължителността на живот. Сега ни остава да разберем към кои от тях да насочим вниманието си."

Теоретичните приложения за борба със стареенето при хора може да са огромни, стига учените наистина да установят кои от геномните мишени биха могли да се използват и при нас. Това важи още повече ако вземем в предвид колко ефективни са били някои от генетичните делеции. При най-значимия резултат от изследването, публикувано в Cell Metabolism, учените установили, че премахването на определен ген наречен LOS1 увеличава живота на дрождите с 60%.

LOS1 участва в процеса на изграждане на протеини, но също така е свързан и с други гени, които отговарят за забавянето на енергийния метаболизъм и процеса на поправка на повреди в ДНК.

"От отдавна е известно, че ограничаването на приема на калории може да увеличи продължителността на живот ," коментира Кенеди. "Отговора при повредите на ДНК също е свързан със стареенето. LOS1 може би играе ролята на свързващо звено между тези различни процеси."

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !