До 2025 г. PepsiCo ще намали количеството на захарта в своите напитки

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 октомври 2016 в 10:00 7413 4

На заседание на американската Медицинска академия във Вашингтон се обсъди рязкото покачване на затлъстяването и диабет тип II през последните три десетилетия. В тази връзка PepsiCo Inc. обяви, че ще намали количеството на добавената захар в своите напитки до 2025 година.

Има разлика между естествената и добавената захар - първата като например, фруктозата, се съдържа поначало в самите продукти, докато втората се добавя при производството на храни и преработката им. Добавената захар съдържат много калории без основни хранителни вещества. Такива калории се наричат "празни". Тази захар причинява кариеси, защото създава благоприятна среда в устата за разпространение на бактерии.

PepsiCo планира да произвежда повече диетични и нискокалорични напитки, както и да направи преоценка на количеството на използваната добавена захар в безалкохолните напитки с висока калорийност.

Сега 60% от напитките на PepsiCo съдържат заради добавената захар допълнително 100 ккал, независимо от обема, в който се продава напитката. Целта на компанията е да намали обемите на продуктите с високо захарно съдържание до 33 % през следващите девет години. 

Сладките газирани напитки, енергийните напитки, алкохолът е основни източници на добавена захар. Начело на списъка с високоенергийни продукти е напитката Пепси, която съдържа 41 грама захар (около 10.25 чаени лъжички) и 150 ккал в 355 милилитра. А в Mountain Dew има дори повече захар - 46 грама и 170 ккал, а в Mirinda - 32 грама и енергийна стойност от 120 ккал.

Какво количество захар е безопасно за здравето?

На всеки пет години американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) пуска нови препоръки за хранене. Предполага се, че агенцията отразява резултатите от последните научни изследвания в областта на храненето и помага на хората да направят избор в полза на здравословни храни. Тези препоръки се използват от лекари и диетолози, училища за планиране на менюта и производители на храни.

Версията от 2015-2020 г. препоръчва да се ограничи приема на добавена захар до 10% (а може и по-малко) в дневния хранителен прием. Ако консумирате дневно 2000 ккал, не трябва да приемате повече от 50 грама добавена захар - тоест малко повече от един кен Mountain Dew.

Световната здравна организация препоръчва двойно по-голямо ограничаване на приема на добавена захара в храната - до 5 %.

Повечето американци употребяват много повече захар. Според проучвания, проведени през 2013-2014 година, около 70% от възрастните американци са с наднормено тегло, а 38% страдат от затлъстяване. Повече от 29 милиона американци имат диабет, а 86% от американците са изложени на риск.

По данни от 2014 г. в България има 280 хиляди души, които страдат от тежка степен на затлъстяване. А по затлъстяване сред децата България е на пето място в Европа

Препоръка за хранене на СЗО през 1999г.

Препоръка за хранене на СЗО през 2015 г.

Политиката за намаляване на употребата на добавена захар

Американската Агенция по храните и лекарствата с цел да помогне на потребителите да разберат колко добавена захар има в продуктите и съответно да намалят употребата й, предложи нова маркировка на храните в началото на 2016. В новите етикети, които ще станат задължителни за производителите от 26 юли, 2018, добавената и естествената захар ще бъдат разделени. 

На 11 октомври излезе доклад на СЗО, който предлага да се въведе данък върху сладките напитки, за да се намали потреблението им и съответно - разпространението на затлъстяване, диабет и кариес.

Такива фискални политики, които да доведат до най-малко 20% увеличение в цената на дребно на сладки напитки, ще доведе до пропорционално намаляване на потреблението на такива продукти, според доклада.

Редица страни са взели фискални мерки за защита на хората от нездравословни продукти. Например Мексико, която въведе акциза върху безалкохолните напитки с добавена захар и Унгария, която наложи данък върху опакованите продукти с високи захари, сол и нива на кофеин.

В България Министерството на здравеопазването имаше предложение да се въведе акциз от 3% върху вредните храни - продуктите с прекалено количество захар, сол, трансмазнини и кофеин. 

На компанията PepsiCo и други производители, включително Кока-кола, такива фискални мерки и корекции на етикетите едва ли се харесват. Наскоро бяха открити документи, разкриващи че представители на захарната индустрия са платили и контролирали изследвания с цел да се защити репутацията на захарта пред общественото мнение като омаловажат ролята на захарта за сърдечно-съдовите заболявания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

20.10 2016 в 20:20

Нищо си и няма на захарта. Не че се е скъсал дедо ви поп да пие пепси ама да набеждаваш горе-долу приемлив продукт за това че някой не знае мярка и лапа като че утре ще го забранят - ...

И не, не е просто да намалиш захарта в рецептата. Не и ако не искаш да фалираш другия месец.