Дресьор е атакуван от делфини в аквариум: Често ли тези морски бозайници нападат хора? (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 15 април 2022 в 00:05 17288 0

Кредит: Pixabay/christels

Известно е, че делфините са приятелски настроени и игриви с хората. Но има случаи, когато тези морски бозайници нападат хора. Последният от тези случаи е инцидентът в Морския аквариум в Маями миналата седмица, когато делфин напада три пъти дресьора си.

От управата на аквариума заявяват, че треньорът и 23-годишния делфин Сънданс са се сблъскали във водата, което е накарало делфинът да стане агресивен. Треньорката е откарана с линейка, а съдбата на Сънданс все още не е ясна. Министерството на земеделието на САЩ (USDA) контролира аквапарка преди този инцидент поради нарушения на хуманното отношение към животните, съобщава MailOnline..

Видео, публикувано в приложението TikTok от фотографа Шанън Карпентър, показва как делфинът се хвърля върху дресьора си във водата. Двамата имали номер, докато жената е била на дъската за сърф, но случайно се блъснали. След нападението жената набързо се опитала да доплува до ръба на басейна 

@scphoto_ky A dolphin trainer was just attacked by Flipper. Police just arrived. :( #dolphinattack #miami #seaquarium ♬ original sound - SCPhoto_KY

Публиката във видеото въздъхва с облекчение, докато треньорката успешно се измъква от водата, но също така може да види как още трепери, изплшена от инцидента.

Карпентър заявява за WPLG Local 10, че жената очевидно изпитва болка. Децата, наблюдаващи шоуто, са си помислили, че това е част от номера и аплодират, докато възрастните са усетили, че нещо не е наред.

Акулите се страхуват от делфините в дивата природа, защото те  ги атакуват със силните си муцуни, целейки се в долните части на корема на акулите, обясняват от организацията Коалицията за китове и делфини (Whales and Dolphins Coalition).

Нещо повече, това не е първият път, когато делфин излиза из под контрол. През 2019 г. младо момиче също е било нападнато от делфин в парка Dolphin Discovery в Канкун, Мексико, при което 10-годишното дете получава порязвания и наранявания, докато е било влачено под водата. За щастие то оцелява, тъй като треньор веднага я изтегля на безопасно място.

Атаките на делфините са по-чести отколкото повечето хора си мислят

Съществува погрешното схващане, че делфините са приятелски настроени към хората и спокойни животни. Повечето хора забравят, че делфините са диви животни, които живеят в сложно общество, притежават също специфични личностни характеристики и поведение, обяснява пред The ​​Sun д-р Киара Джулия Бертули (Chiara Giulia Bertulli), сътрудник на фондация Sea Watch.

„Някои могат да показват спокойно поведение – пътешестват, търсят храна и общуват – но други могат да проявят много по-агресивно поведение, дори в рамките на собствения си вид", цитира новинарското издание д-р Бертули.

Делфините атакуват, когато по-възрастните се опитват да дисциплинират по-младите. Освен това самците се опитват да утвърдят своето господство на своята територия или над женските, като атакуват други, които ги заплашват.

Освен това Световното общество за защита на животните (World Animal Protection) отбелязва, че тези сложни морски хищници са способни да нанасят тежки наранявания не само един на друг, но и на хората. Известно е, че делфините, държани в плен в аквапаркове, могат сериозно да наранят хората като ги удрят, което води до разкъсвания и счупвания на кости. Дори извън водата делфините могат да са опасни, като хапят по време на хранене.

Предложения за среща с делфините в Морския аквариум в Маями. Кредит: Miami Seaquarium

Парковете са наясно с тези възможни инциденти, затова посетителите подписват формуляри за освобождаване от отговорност в местата за забавление, за да избегнат обезщетения от парка и неговите служители при съдебни дела, свързани с наранявания, причинени от тези морски бозайници.

Рекордьорът по документирани атаки с фатален край на косатка, най-големият вид делфини, е мъжки на име Тиликум, обитаващ SeaWorld от 1992 г. до смъртта си през 2017 г. Тиликум е изиграл роля в смъртта на трима души в три различни инцидента (1991, 1999 и 2010). Поведението на Тиликум е отразено в документалния филм Blackfish, който се фокусира върху последствията от държането на косатки в плен. Има документирани инциденти и в дивата природа, но нито един от тях не е фатален. 

Фаталните атаки от други видове делфини са по-рядко срещани, но има регистрирано събитие край бреговете на Бразилия през 1994 г., когато умира човек, след като е бил нападнат от афала на име Тиао. Тиао е претърпяла тормоз от посетители, включително опити да сложат пръчици сладолед в дихателния й отвор. 

Макар атаките на делфини се случват много по-рядко от атаките на други морски животни, като акули, някои учени се притесняват от небрежните програми за взаимодействие човек-делфин. Д-р Андрю Рид (Andrew J. Read), биолог от морската лаборатория на университета Дюк, който изучава атаките на делфините, посочва, че делфините са големи и диви хищници, така че хората трябва да бъдат по-внимателни, когато общуват с тях.

Някои учени, които изследват поведението на делфините, предполагат, че необичайно високата интелигентност на делфините в сравнение с други животни означава, че делфините трябва да се разглеждат като "нечовешки личности", които трябва да имат свои собствени специфични права и че е морално неприемливо да се държат в плен за забавление или да се убиват умишлено за консумация или неволно като страничен улов.

Източник: Dolphin Attacks Trainer in Front of Horrified Families in Miami Seaquarium: How Often Do These Sea Creatures Attack Humans? [WATCH]
Margaret Davis, Science Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !