Експеримент: Кучетата не реагират на миризмата на уплашен човек

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 юли 2015 в 09:17 13648 0

Кредит wolfriend.com

Хибрид между вълк и куче.

Специалисти кинолози от Военния институт в Перм, Русия, експериментално са опровергали стереотипа, че кучето реагира агресивно на миризмата на адреналин, която се появява в кръвта и потта на изплашен човек.

За експеримента разказва пресрелийз на Министерството на образованието и науката на Русия, позовавайки се на вестика на Пермския университет (Вестник пермского университета, 2014, биология. Вып. 4 с.61-63.).

Военният експеримент

Представата, че когато при уплаха човек с потта си отделя адреналин, кучето го усеща с обонянието си и това стимулира агресивното му поведение, е широко разпространена сред обикновените хора и - най-важното - в професионалните киноложки среди. В научни източници се възпроизвежда същата схема:

Страх у човека -> отделяне на адреналин в кръвта и потта -> агресивно поведение на кучетата

Пермските военни кинолози поставят експеримент за провека на тази представа. От фонда служебни кучета от Киноложкия факултет на Пермския военен институт  към МВР са взети осем патрулни кучета и кучета-разузнавачи с добре изразена активна защитна реакция, пет немски овчарки, две белгийски овчарски кучета и един хибрид между куче и вълк първо поколение (50% вълк). Кучетата - без предварително да подушват хората - са изпратени по команда към редица от доброволци, един от които е скрил диск от вата, напоен с физиологичен разтвор (т.е. разтвор на готварска сол).

Във втората серия от експеримента диск е напоен с 0.1%-ов разтвор на адреналин. В третата -  дискът е с потни и мастни секрети на уплашен човек. Накрая, в четвъртата серия на експеримента на един от доброволците е инжектиран подкожно с адреналин, което предизвикало у него тахикардия (усилено сърцебиене), възбуда и тремор (треперене).

Кучетата на Киноложкия факултет на Пермския военен институт

Любопитство и страх вместо агресия

При първите две серии на експеримента всички кучета още на първия подход откривали диска, напоен с физиологичен разтвор или с разтвор с адреналин, и с една или друга степен на увереност приемат сигнална поза "Намери!". Но поведението на животните било неутрално, без намек за агресия.

На диска, напоен със секрети на уплашен човек, кучетата не реагирали толкова бързо. Нужен бил втори и дори трети подход, за да го открият. Отново никаква агресия от животните не се наблюдавала.

В четвъртия етап от експеримента, когато застанал в редицата доброволецът с подкожна инжекция с адреналин, в състояние на ускорен пулс, лек тремор на цялото тяло и субективна тревожност, всичките осем животни го откривали, но се държали неутрално към него.

Нещо повече - една немска овчарка при повторния подход го заобикаляла отдалече, а една белгийска овчарка показала повишен интерес към него - тя внимателно оглеждала "странния обект" от дясната и лявата страна. Отново никакви признаци на агресивно поведение на животните не се наблюдавало.

Но в петата серия от експеримента някой от доброволците трябвало да имитира силна уплаха и опит за защита, поведението на кучетата придобило ясно агресивен характер. Особено агресивна реакция имал хибридът.

Оказва се, представата, че адреналинът, който отделя уплашен човек, стимулира с мириса си агресивно поведение на кучетата, не се потвърждава от експерименталните проверки. Напротив, вместо агресия и нападение, животните или се отдалечават от обекта, миришеш на адреналин или проявяват интерес и се опитат да разберат какво се е случило с него, но без признаци на агресия. Агресия и нападение предизвикват у кучетата уплашените мимики на лицето и движения на тялото на човек, който се приближава към животните.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !