Хората с по-висока интелигентност имат по-дълъг живот

Мишите лемури с по-високи когнитивни способности живеят по-дълго

Ваня Милева Последна промяна на 18 юли 2023 в 00:01 3560 0

Триседмичен сив миши лемур (Microcebus murinus) в изкуствена гнездилка.

Кредит Elise Huchard

Триседмичен сив миши лемур (Microcebus murinus) в изкуствена гнездилка.

Животинските видове проявяват широк спектър от когнитивни способности. Те направляват поведението им в различни сценарии, свързани с приспособяването, включително прибиране у дома, избор на местообитание и храна, избягване на хищници, избор на партньори, родителски грижи и ориентиране в трудни социални ситуации.

Наличието на добра разсъдъчна способност позволява по-обмислено вземане на решения, което е полезно. Въпреки това малко се знае за това как тези умения са се появили за първи път по време на еволюцията. По-добрите когнитивни способности могат да еволюират само ако интелигентните хора имат по-добро възпроизводство и по-добра степен на оцеляване от себеподобните си.

Изследователи от Германския център за примати (DPZ) към Института за изследване на приматите "Лайбниц" са проучили връзката между когнитивните умения и жизнеспособността на сивите миши лемури (Microcebus murinus). За целите на изследването животните са били уловени, подложени на различни когнитивни и личностни тестове, измерено е теглото им и след това са освободени.

Резултатите показват, че животните, които се справят добре с когнитивните тестове, живеят по-дълго, а тези, които са по-големи и показват по-изследователско поведение, също живеят по-дълго. Тези резултати предполагат, че използването на различни тактики може да доведе до по-дълъг живот.

Когнитивните способности варират както при отделните видове, така и в рамките на един вид. Предполага се, че по-интелигентните хора живеят по-дълго, защото е по-вероятно да избират по-добри местообитания и храни, да избягват хищници и да се грижат по-добре за малките си.

По време на продължително проучване в Мадагаскар 198 животни са изпълнили четири различни когнитивни теста и две личностни оценки. Записано е и теглото на животните, а оцеляването им е наблюдавано в продължение на много години.

В когнитивните тестове са проверени способностите за решаване на проблеми, пространствената памет, способността за задръжки и причинно-следствените разсъждения. Вторият тест разглежда интереса, наблюдавайки как животните реагират на външни стимули, а личностният тест оценява изследователското поведение.

Изследваните животни, които се отличават с понижено изследователско поведение в сравнение със себеподобните си, се справят по-зле с когнитивните тестове. От друга страна, тези, които са били по-изследователски настроени, по-често тежат повече, вероятно защото им е било по-лесно да намират храна. Животните с повишено изследователско поведение, по-високо тегло и по-добри когнитивни способности обикновено живеели по-дълго.

"Тези резултати показват, че да си умен или да демонстрираш добро физическо състояние и изследователско поведение вероятно са различни стратегии, които могат да доведат до по-дълъг живот", заявява Клаудия Фихтел (Claudia Fichtel), първи автор на изследването и учен от Германския център за примати.

Ученият от Германския център за примати планира да проведе последващи изследвания, за да проучи как когнитивните способности се прехвърлят в поведенчески тактики за намиране на храна или партньори.

Справка: Claudia Fichtel,Peter M. Kappeler, etal.Cognitive performance is linked to fitness in a wild primate. Science Advances.DOI: 10.1126/sciadv.adf9365

Източник: Mouse lemurs with higher cognitive performance live longer, ТechЕxplorist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !