Искате да повишите имунитета си - сложете си още една татуировка

Откриха връзка между нивото на имунитета и татуировките

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 март 2016 в 12:54 7593 1

Учени откриха връзка между количеството на татуировките и имунитета. Оказа се, че с всеки следващ сеанс на татуиране се тренира имунната система, стопира се намаляването на защитните сили на организма като реакция на стреса.

Резултатите от изследването на учени от Университета на Алабама в Таскалуса са публикувани в American Journal of Human Biology, съобщава сайтът на университета.

В проучване, проведено от, участват 29 клиенти на местните тату салони (25 жени и 4 мъже на възраст от 18 до 47 години). Изследователите вземат проба от слюнката на доброволците преди и след поставянето на татуировките. В тези проби се регистрира нивото на имуноглобулина A (SIgA) и кортизола. SIgA се съдържа в дихателните пътища и слузта на стомашно-чревния тракт и служи като първа линия на защита срещу проникване неспецифични патогени. Кортизолът се освобождава в отговор на стресови фактори и един от неговите ефекти е потискането на имунитета (имуносупресия).

Събрана е информация от доброволците за броя на татуировките, броя на сеансите, общата продължителност на времето на нанасянето им и процентът на повърхността на тялото, заета от татуировки. Освен това, учените събират демографски показатели, медицински анамнези, ръст, тегло, данни за прием на медикаменти, алкохол и никотин.

Анализът на данните показва, че първата татуировка води до значително повишаване на секрецията на кортизол и намаляване на SigА, т.е. намалява местния имунитет.

"Не само че боли, докато ви нанасят татуировка, но това може да ви изтощи," отбелязва проф. д-р Кристофър Лин (Dr. Christopher Lynn) от Университета на Алабама. "По-лесно е да се разболеете, защото защитата ви отслабва от стреса на нанасянето на татуировката".

При нанасяне на следващите татуировки тази реакция намалява, а при голям брой и продължителност на сесиите стресовият ефект престава води до по-ниски нива на SigА, което показва, че се укрепва имунната система.

Реакцията на организма към татуирането е подобна на тази с тренировките във фитнес салона, когато не сте във форма, разказва Лин. Първоначално мускулите са болезнени, но ако продължите, болката избледнява след следващите тренировки.

"След реакцията на стреса, тялото ви се връща в равновесие", заяви Лин. Ставаме по-силни.

"Тези данни показват, че с течение на времето, тялото се адаптира към стресовия ефект при татуиране. Възможно е хората с по-силна имунитет оздравяването на кожата с татуировка да е по-бързо, поради което те са склонни да си слагат по голям брой от тях", - отбелязват учените. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1

07.04 2016 в 12:23

Излиза, че татуировките са още един съвсем ненужен стрес за човека.