Солта подпомага имунитета

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 март 2015 в 17:30 5059 0

Солта подпомага имунитета

Кредит Pixabay

Солта подпомага имунитета

Статия, публикувана в Cell Metabolism от голяма изследователска група от Университета Вандербилт и Университета в Ерланген - Нюрнберг, показва, че солта е полезна за имунната система, съобщава Science magazine.

Солта не се смята за твърде полезен продукт: злоупотребата със сол предизвиква високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и според някои, дори и автоимунни заболявания. Но миналата година в Nature излязоха три статии, които описват въздействието на солта върху имунната система. Оказа се, че прекомерният дефицит на сол в диетата може да се свърже с множествената склероза.

Известно е, че когато ядем твърде много сол, тя се натрупва в съединителната тъкан на кожата. Йенс Титце (Jens Titze) и колегите му установили, че при мишки солта се натрупва в кожата, дори ако животните са били на диета с ниско съдържание на сол. Кожата е първата линия на защита срещу инфекциите и затова съдържа много имунни клетки. Възниква въпросът дали солта не е необходима за ефективното функциониране на кожния имунитет?

Първата защита срещу патогените са т.н. макрофаги, които буквално изяждат микробите. За да проверят хипотезата си, учените отгледали култури от миши макрофаги в хранителна среда с различни концентрации на натриев хлорид, т.е. готварска сол.

Установено било, че при концентрация на сол, равна на тази, която съществува в кожата на мишките, макрофагите най-активно отделяли молекули, които убиват патогените. Когато към имунните клетки са били добавени колибактерии или Escherichia coli или патогени на лайшманиоза (Leishmania major), след денонощие "солените" макрофаги оставяли по-малко от половината E. coli, и L. major в сравнение с макрофагите, на които сол не се давана.

Изследователите са продължили експериментите като държали мишките или на солена диета, или на такава с ниско съдържание на сол в продължение на две седмици като след това заразяват гризачите с лайшманиоза чрез инжектиране на патогени в кожата на лапичките им. През следващите двадесет дни инфекцията в двете групи животни се развивала по един и същи начин, но после мишките, които били на солена диета, се излекували от язвите по-бързо и концентрацията на паразита у тях се е оказала по-малка.

Освен това, беше установено, че при хората концентрацията на сол в кожата се увеличава в тези участъци от кожата, където има опасност от бактериална инвазия. Това означава, че солта е важна и за нашата имунна система. Вероятно във времената, когато не е имало антибиотици, солта е играла значителна роля за защитните ни системи.

Следва да се подчертае, че негативните ефекти от прекомерната употреба на сол не са отречени и да се яде по-солено за да се подпомогне имунитета е неразумно.

Получените резултати по-скоро показват, че никога не трябва да се определя някакво естествено вещество за абсолютно вредно или абсолютно полезно абсолютно - просто защото все още не знаем много за собственото си тяло.

И ползата, и вредата зависят от количеството. Вредата е отдавна известна, но в случай на недостиг на сол, може да се стигне до проблеми с имунитета. Нищо не пречи локално да се повиши нивото на сол, когато е необходимо. Възможно е в бъдеще да се произвежда нещо подобно на солени пластири или гелове за заздравяване на рани. При това солта е един прост и евтин имуностимулант.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !