"Изчезнал" за 36 години, застрашен лешояд се завръща в България

Ваня Милева Последна промяна на 28 март 2023 в 13:04 3806 0

Хранене на белоглави и черни лешояди в природата

Кредит Христо Пешев, Фонд за дивата флора и фауна

Хранене на белоглави и черни лешояди в природата.

Черният лешояд (Aegypius monachus), наричан още картал, лешояд-монах или евразийски черен лешояд, е най-голямата хищна птица в Европа.

Черният лешояд, който в световен мащаб е класифициран като почти застрашен, е отбелязал значителен спад в популациите си в Южна Европа от края на XIX век. Този спад е толкова сериозен, че към средата на миналия век птицата вече отсъства в по-голямата част от ареала си на разпространение в Европа. В България видът се счита за изчезнал на местно ниво от 1985 г. насам.

Благодарение на инициативата за повторно въвеждане на вида, започната през 2015 г. от три български неправителствени организации: водещата и най-стара неправителствена природозащитна организация в България: Зелени Балкани, Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици, видът вече се е завърнал в страната.

Проектът, наречен "Светло бъдеще за черния лешояд", в който партньори са още Фондацията за опазване на лешоядите (Швейцария), EuroNatur (Германия) и Junta de Extremadura (Испания), е съфинансиран от финансовия инструмент LIFE+ на Европейската комисия.

До средата на 2022 г. екипът внася общо 72 екземпляра от Испания и европейски зоологически градини, след което ги пуска на свобода в стратегически избрани места в Източна Стара планина и природен парк "Врачански Балкан" в Северозападна България.

Екипът доставя 63 млади птици от Испания, където те са намерени в бедствено положение и са рехабилитирани във волиери. Останалите девет млади птици са отгледани в плен в зоологически градини, а след това са освободени чрез хайкинг (hacking), който включва изкуствено гнездо, откъдето малките могат постепенно да ''излитат'' към живот в природата.

Черни лешоядиЛешояд от вида Cinereous върху изградена платформа. Кредит: Христо Пешев, Фонд за дивата флора и фауна

Кампанията за реинтродукция до момента е представена в научна статия, публикувана в списанието със свободен достъп Biodiversity Data Journal. В нея учените, ръководени от Ивелин Иванов (Зелени Балкани), докладват и обсъждат ефективността и предизвикателствата на различните методи за освобождаване и предлагат съвети за опазването и реинтродукцията на птиците.

Екипът препоръчва метода на волиерите и забавеното освобождаване, при който птиците, отгледани в плен, се въвеждат в новото място след период на аклиматизация, в който птиците могат да придобият опит в местната среда.

"Фазата на установяване на реинтродукция на черния лешояд в България в първите две места за освобождаване протича по план и първите резултати са задоволителни", коментират авторите на статията. "Вече са създадени две отделни ядра и видът е започнал да се размножава, което може да бъде причина за повишаването му в Червената книга на България от "Изчезнал" на "Критично застрашен".

Тези две новосъздадени гнездови ядра на черния лешояд в България са второто и третото по рода си на Балканския полуостров.

"След драматично намаляване на числеността през 20. век в продължение на десетилетия видът е останал само в една размножителна колония в националния парк "Дадя-Лефкими-Суфли" в Североизточна Гърция. Сега обменът между трите колонии ще улесни размяната на лешоядите, ще осигури дългосрочна стабилност и ще даде началото на регионална популация", смятат авторите.

Екипът обаче посочва, че за дългосрочното запазване на новата национална популация са необходими по-нататъшен мониторинг и моделиране, както и гъвкаво управление. Сега, когато вече има доказателства, че внесените лешояди се размножават успешно в България, остава една стъпка, преди да бъде официално потвърдено, че видът черен лешояд успешно се е възстановил в страната. Това заключение ще може да бъде направено едва след като основните размножителни популации започнат да произвеждат около десет малки всяка година и след като локално излетелите индивиди започнат да се размножават самостоятелно. Такива резултати се очакват до 2030 г.

Повторното въвеждане на белоглавия лешояд е последният от поредица природозащитни проекти, насочени към хищните птици в България.

Първо, в рамките на програма, започнала през 2009 г., белоглавият лешояд бе успешно възстановен в България след около 50 години "изчезване". Всъщност екипът заимства голяма част от ноу-хауто и методите, използвани в този проект, за да ги приложи в настоящия проект. Историята на успеха е публикувана в научна статия в Biodiversity Data Journal през 2021 г.

Всъщност в един и същи ден през 2021 г. в Biodiversity Data Journal бяха публикувани две публикации, в които се съобщаваше за успехи при повторното въвеждане на изчезнали от десетилетия хищни птици в България. Вторият случай беше откриването на първите гнездящи ловни соколи от двадесет години насам.

Двете научни публикации са част от динамична "жива" колекция, озаглавена "Възстановяване на видове с консервационна значимост", чиято цел е да събере публично достъпни научни изследвания, съобщаващи за реинтродукция и/или възстановяване на популациите на животински и растителни видове с консервационна значимост по света. Колекцията е вдъхновена от "Международната научна конференция за възстановяване на консервационно значими видове и местообитания", проведена в София, България, през 2020 г.

"Възстановяването на видове е един от най-важните инструменти за опазване на природата в контекста на постоянно засилващата се глобална загуба на биологично разнообразие, предизвикана от човешката дейност. Дейностите по реинтродукция/възстановяване на популациите са свързани със значителни изследвания и събиране на данни преди и по време на работния процес, което гарантира техния устойчив успех", обясняват редакторите на сборника.

Справка: “First results from the releases of Cinereous Vultures (Aegypius monachus) aiming at re-introducing the species in Bulgaria – the start of the establishment phase 2018–2022″ by Ivelin Ivanov, Emilian Stoynov, Georgi Stoyanov, Elena Kmetova–Biro, Jovan Andevski, Hristo Peshev, Simeon Marin, Julien Terraube, Lachezar Bonchev, Iliyan P. Stoev, Jose Tavares, Franziska Loercher, Marleen Huyghe, Zlatka Nikolova, Nadya Vangelova, Stamen Stanchev, Emanuil Mitrevichin, Elena Tilova and Atanas Grozdanov, 9 March 2023, Biodiversity Data Journal.
DOI: 10.3897/BDJ.11.e100521

Източник: Considered Extinct for 36 Years: Endangered Vulture Returns to Bulgaria, PENSOFT PUBLISHERS

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !