Изтекли документи разкриват манипулирането на данните от Китай в ранните етапи на пандемията Covid-19

Ваня Милева Последна промяна на 01 декември 2020 в 11:37 7395 0

Китай. Кредит: Chinatopix

Китай е намалил броя на случаите с Covid-19 с повече от два пъти, за да омаловажи сериозността на заплахата от епидемия и да скрие неспособността си за бързо диагностициране на случаите, в ранните етапи на пандемията според изтекли документи, цитирани от CNN.

Поредица от разкрития в 117 страници от вътрешни документи от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в провинция Хубей, получени от CNN, показва как Китайската комунистическа партия е задържала жизненоважна информация, докато светът се е борил с бързо разпространяващия се вирус.

Публично оповестените данни са два пъти по-оптимистични

На 10 февруари Китай публично съобщава за 2478 нови потвърдени случая, докато поверително докладва за 5918 нови случая - 139% разлика.

На 17 февруари Китай публично съобщава за 93 нови смъртни случаи в провинция Хубей, където е Ухан, а тайно - за 196, разликата повече от два пъти.

На 7 март Китай публично съобщава за 2986, общ брой на смъртните случаи в Хубей, докато в разкритите документи са 3456.

Документите дават представа за реакцията на китайската здравна система на пандемията между октомври 2019 г. и април 2020 г.

Анализ на документите от началото на март, около пика на пандемията, показва, че на китайските власти са били нужни средно 23,3 дни - повече от три седмици - между появата на симптомите до потвърдената диагноза, което според експертите е затруднило значително стъпките както за наблюдение, така и за борба с болестта.

Проверка на тестовите китове (комплекти) установи, че са неефективни за откриването на Covid-19, докато липсата на лични предпазни средства е принуждавало здравните служители да инактивират вируса преди тестване.

20 пъти повече случаи на "грип" в Хубей 

Документите също така показват неоповестен досега 20-кратен скок на случаите на грип през декември 2019 г. в провинция Хубей.

Според вътрешните данни в седмицата, започваща на 2 декември, случаите са се увеличили с приблизително 2059% в сравнение със същата седмица предходната година.

Забележително е, че огнището през тази седмица не се усеща най-тежко в Ухан - епицентърът на огнището на коронавирус - но в близките градове Ичан с 6 135 случая и Сиеннин с 2148 случая. Ухан е третият най-тежко засегнат с 2032 нови случая през тази седмица.

Достоверността на разкритите документи

Новите разкрития идват след натиск от САЩ и Европейския съюз върху Китай да си сътрудничи изцяло с разследването на Световната здравна организация за произхода на вируса, който оттогава се е разпространил във всички краища на света, заразявайки над 60 милиона души и убивайки 1,46 милиона.

Но досега достъпът на международни експерти до медицинските архиви в болниците и суровите данни в Хубей бе ограничен, въпреки че СЗО заявява миналата седмица, че са получили уверения от китайското правителство, че ще бъдат предоставени като част от разследването на СЗО.

Архивите са предоставени на CNN от пожелали анонимност работещи в китайската здравна система. Те искали "да представят истината, която е била цензурирана, и да почетат колегите си".

Документите са проверени от шест независими експерти, които са изследвали верността на тяхното съдържание от името на CNN.

Специалист с тесни връзки с Китай съобщава, че е видял някои от докладите по време на поверително проучване по-рано тази година. Европейски служител по сигурността, познаващ китайски вътрешни документи и процедури, също потвърждава пред CNN, че архивите са истински.

Метаданните от файловете, проверени от CNN, съдържат имената на служители на CDC като модификатори и автори. Датите от метаданните са в съответствие със съдържанието на документите. Извършен е и цифров съдебен анализ за тестване на техния компютърен код спрямо предполагаемия им произход.

„Беше ясно, че са допуснати грешки - и не само грешки, които се случват, когато си имате работа с нов вирус - а също така и бюрократични и политически мотивирани грешки в начина на справяне с него“, заявява пред агенцията Йенджун Хуан (Yanzhong Huang), старши сътрудник по глобално здравеопазване в Съвета за международни отношения.

"Това има глобални последици. Никога не може да се гарантира 100% прозрачност. Не става въпрос само за някакво умишлено прикриване, но и ограничение от технологиите и други проблеми с новия вирус".

Китайското министерство на външните работи, Националната здравна комисия и здравната комисия Хубей не са отговорили на запитването на CNN по повод констатациите в документите.

Източник: The Wuhan files. Leaked documents reveal China's mishandling of the early stages of Covid-19
Exclusive by Nick Paton Walsh, CNN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !