Как да си отгледаме ръка или крак

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 август 2016 в 11:55 12173 2

Би било чудесно да можем да регенерираме органите си. За да направят стъпка към тази мечта, учени от Биологичната лаборатория Бар Харбър, Мейн, са определили кои са общите гени за всички видове, които могат да възстановяват крайниците си, съобщава Рhys.org

Изследването е публикувано в PLoS ONE.

С помощта на технологията на секвениране (установяване на структурата на ДНК) биолозите са определили общите генетични регулатори в три регенеративни вида:

  • риба зебра или данио-рерио (Danio rerio), обикновени аквариумни риби, с индийски произход;
  • саламандър, (род Salamandra) от езерата на Мексико;
  • риба лъчеперка (клас Actinopterygii), обитаваща водоемите на Африка.

Учените са успели да идентифицират генетичните механизми, които присъстват във всеки от изследваните видове. Потомци на общия прародител на тези организми, съществувал преди 420 милиона години,  са повечето съвременни животни, включително хората, така че и те трябва да имат същите гени като откритите от учените. Тези ДНК сегменти имат важна роля в образуването на бластема -  масив от клетки, които се натрупват в раната след ампутация на крайник. От нея може да порасне в бъдеще нов крайник в замяна на изгубения.

"Спомням си, че това бе фантастично усещане", споделя Бенджамин Кинг (Benjamin L. King), водещ автор на изследването. "Не очаквахме моделите на генетичната експресия ​​да бъдат много различни в трите вида, но бе невероятно да се види, че те са постоянно едни и същи."

Откриването на най-често срещаните генетични регулатори се очаква да послужи като информационна база за нови хипотези за генетичните механизми на регенерацията на крайници. 

"Регенерацията на човешки крайници може да звучи като научна фантастика, но това е в сферата на възможното", заяви Вут Ин (Voot P. Yin), съавтор на откритието. "Фактът, че ние сме идентифицирали генетичен подпис за регенерация на крайник в три различни видове с три различни вида крайници предполага, че природата е създала обща генетична инструкция, контролираща регенерацията, която може да се споделя от всички форми на живот сред животните, включително хората."

На гените влияе мрежа от регулаторни молекули - микро-РНК, които могат да изключват активни области на ДНК. Може би поради това механизмите на тъканна регенерация при хората не са толкова активни, както при животни. Ако се повлияе на микро-РНК, ще може да се разработят в бъдеще нови методи за лечение, които да стимулиратт бързото зарастване на рани и да намалят риска от инфекция, а защо не и за възстановяване и на самите изгубени крайници.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

2

vmv

09.08 2016 в 17:24

Така е - в генетичната памет съществуват "рептилските" (с извинение - ползват ги за спекулации) връзки.
Но - преди еуфорията: Трябва да се разбере: как се включва "ген-механизмът" и още по-важното - как се изключва!, за да не надхвърля предишното състояние.
Предвид, че вече са установени "памети" за връзки на гл. мозък с това което е било. При нови - изменени вече състояния с времето, заедно с "нарастване" на желаното, трябва и ново обучение за нови връзки с мозъка.

15914

1

поп Дръвчо

09.08 2016 в 12:22

Всичко това е чудесно. Вярно, новата ръчичка ще е бебешка и после детска и ще и трябват сигурно 10-ина години докато догони останалото тяло и ще се учи човек да я ползва пак така, ама е много по-добре от нищо.