Как някои водорасли са успели да преживеят катаклизма, погубил динозаврите?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 ноември 2020 в 00:39 8533 0

Кредит pixabay

Един от най-вълнуващите въпроси за сблъсъка с астероида, ударил Земята преди 66 милиона години, не е дори кои видове са изчезнали, а кои са оцелели.

Ново проучване, публикувано в Science Advances, установява, че един ред морски водорасли се е справил чрез промяна на своя източник на енергия, хранейки се с други форми на живот, вместо да събира слънчева светлина. В процеса те значително ускоряват възстановяването на океанските екосистеми.

През креда, както и днес, фотосинтезиращите водорасли са в основата на хранителните вериги на океана. Когато астероидът се удря в Земята, предизвиквайки Кредо-палеогенско масово измиране или K/PG, светът се забулва в мрак от сажди, които спират достъпа до слънчевата светлина.

"Ако премахнете водораслите, които формират основата на хранителната верига, всички останали организми трябва да умрат. Искахме да знаем как океаните на Земята са избегнали тази съдба и как нашата съвременна морска екосистема се е развила отново след такава катастрофа.", коментира професор Андрю Риджуел (Andrew Ridgwell) от Университета на Калифорния в Ривърсайд.

Коколитофорите са фотосинтезиращи едноклетъчни водорасли, покрити с люспи от калциев карбонат. Изучавайки водораслите, погребани на морското дъно в началото на палеогена, Риджуел установява, че фосилизираните черупки имат отвори, които показват, че някога са имали флагели (камшичета) за придвижване, въпреки че те не са запазени. Съвременните коколитофори с флагели се хранят с бактерии и по-малки водорасли, като допълнение към енергията, която приемат от слънчевата светлина, и използват камшичетата си за придвижване към плячката.

Освен това, Риджуел и екипът му смятат, че дълго след сблъсъка с астероида, през креда много от доминиращите коколитофори са ограничени до континенталния шелф. Днес видовете, живеещи в шелфовете, са много по-склонни да допълват енергийния си прием, хранейки се с други живи същества, отколкото техните събратя от открития океан.

Изображения със сканиращ електронен микроскоп на фосилизираните люспи на нанопланктона с отчетливи отвори, които вероятно са позволявали на флагелите и хаптонемата (друг израстък, подобен на камшичетата) да излизат от клетката, за да прихващат частици храна и сравнение със съвременния аналог. Кредит: Paul Brown/University College London

Авторите правят извода, че през креда коколитофорите са били много подобни на съвременните - повечето разчитат само на слънчева светлина, но някои, особено на континенталния шелф, се хранят с по-малки същества като допълнение. В период на глобалната тъмнина тези, които имат само един източник на енергия, умират, но така наречените „миксотрофни видове“, които имат различни хранителни източници, оцеляват.

След завръщането на слънчевата светлина, миксотрофните видове остават доминиращи в продължение на 1,5 - 2 милиона години, до повторното развитие на видовете, провеждащи само фотосинтеза, които си възвръщат господството над открития океан.

Авторите са изненадани защо миксотрофните коколитофори остават доминиращи толкова дълго. Те създават компютърен модел, който предоставя опростена версия на условията след повторната поява на слънчевата светлина, и откриват, че той точно възпроизвежда техните наблюдения - миксотрофията остава широко разпространена за дълъг период от време, след като веднъж се е установила.

"Миксотрофията е едновременно средство за първоначално оцеляване, а след това и предимство по време на мрака, настъпил след удара на астероида, заради изобилието от малки клетки, вероятно оцелели цианобактерии", обяснява Риджуел.

Тези открития допълват идеята, че продължителният мрак, а не драстичните промени в температурата или подкисляването на океана, засяга най-силно хранителната верига в океана след сблъсъка. 

Източник: IFLScience - Algae Survived The Post-Dinosaur-Killing Asteroid Darkness By Eating Other Creatures

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !