Какво "говори" жирафът?

Наука OFFNews Последна промяна на 21 септември 2015 в 12:39 6885 0

Кредит Martin Harvey/Alamy Stock Photo

Знаем какви звуци издават много от животните - ревът на лъва, лаят на кучето, крясъкът на папагала - но кой звук ви идва на ум, когато се замислите за жирафа?

Дълговратото създание издава базови звуци като хъркане и пръхтене през носа, но нищо, което ясно може да идентифицирате като звук от жираф. Но сега биолози твърдят, че може би са открили звука, който издава жирафа?

Учените дълго са предполагали, че жирафите не могат да издават никакви различими звуци, тъй като им е физически трудно да произведат необходимия въздушен поток през дългите си вратове, който да предизвика някакви звуци. Други смятат, че жирафите използват ниско-честотни звуци (инфразвук) - звуци под нивото на чувствителност на човешкото ухо - като слоновете и други едри животни, които използват такива звуци, за да общуват на големи разстояние.

След като преслушала над 1000 часа звукови записи от три европейски зоопарка, Анджела Стьогър (Angela Stöger) от университета във Виена, Австрия не открила доказателства за инфразвукова комуникация - но тя все пак доловила странно бучене, което идвало от клетките на жирафите и в трите зоопарка през нощта.

"Бях изумена, тъй като тези сигнали отговаряха на много интересен звук и имаха сложна акустична структура," - твърди тя.

"Бученето" се оказало нискочестотен звук около 92 Hz. Това не е инфразвук - все още можем да го чуваме. Стьогър и нейните колеги твърдят, че звукът варирал по продължителност и съдържал богата комбинация от ноти.

Звукът може да чуете тук

Жирафите имат добре-изградена социална система и дълго време учените се опитвали да открият как общуват помежду си, разказва Мередит Башау (Meredith Bashaw) от Franklin & Marshall College в Ланкастър, щата Пенсилвания. "Този нов звук може да е ключът към разрешаването на загадката," обнадеждена е тя.

Башау предполага няколко различни потенциални роли на бученето. "Може да се генерира пасивлно - като хъркане - или да се издава в подобно на сън състояние - като хората, които говорят или кучетата, които лаят насън."

За жалост, Стьогър и нейните колеги не са успели да наблюдават жирафите, докато издават звука, така че не можем да кажем дали той е свързан с конкретно поведение. Известно е, че звуците при други видове с подобна социална структура предават важна биологична информация, като възрастта, пола, сексуална възбуда, доминантност или репродуктивен статус на индивида.

Джон Дохърти (John Doherty) от Queen’s University в Белфаст изучава жирафите в резервата Samburu в северозападна Кения. "Веднъж долових звуци силно наподобяващи на тези в записа, отново при жираф в плен," разказва той. "Но в този случай, жирафът беше силно разстроен от процедура, която в същия момент се извършваше на малкото му в отделно, но все пак видимо помещение."

Това откритие може би никак не би изненадало жителите на Paignton в югозападна Англия. Миналата година, много от тях се оплакали от бучене или монотонен шум идващ от къщата помещаваща жирафите, нощем.

"Много съм изморен, а шумът продължава," разказва един от жителите "Това нещо ме смущава през нощта и не ми позволява да спя."

Въпреки новите открития, управата на зоопарка Paignton отричат техните жирафи да са отговорни за неудобството. "Не, това със сигурност не е свързано с проблемите на жителите - но представата за това как нашите жирафите си пеят едни на други през цялата нощ е изключително приятна!" - обяви Фил Ноуинг (Phil Knowling), който отговаря за връзки с обществеността и пресата в зоопарка.

Стьогър също твърди, че е малко вероятно съседите на зоопарка да могат да чуят, записания от нея звук. "Звуците, които издават жирафите не са чак толкова интензивни. Лично аз се съмнявам, че жителите живеещи в близост до зоопарка биха ги чули," обяви тя.

И докато учените се опитват да разрешат проблема с това какви звуци издават жирафите, искаме да ви напомним едно изключително забавно музикано парче разглеждащо една друга популярна акустична мистерия, която все още си остава - как "говори" лисицата? ;)

По материали от: BMC Research Notes, DOI: 10.1186/s13104-015-1394-3

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !