Колко примата са нужни, за да стане меле

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 февруари 2017 в 16:32 5692 1

Кредит BBC

Приматолози успяха да изчислят колко възбудени маймуни са необходими, за да настане масово сбиване в групата. Оказа се, че за група от 48 маймуни са нужни само 4-5 агресивни примата, за да започне бой.

Статията е публикувана в списание Nature Communications.

Предишни проучвания на птичи ята, рибни запаси и други големи групи животни показаха, че такива общности често са в състояние на неустойчиво равновесие, на ръба на такава повратна точка, от която лесно могат да преминат в друго социално поведение.

Един пример за такова поведение са масовите сбивания, които пламват от време на време в големи групи от животни. Друг пример е преходът от състояние на спокойствие в всеобщо паническо бягство.

Авторите на новата статия са изследвали макаци лапундери (свинеопашати), Macaca nemestrina.

Учените са искали да разберат какво определя разстоянието до критичната точка, след която общността преминава в нов режим – режимът на масово сбиване.

За тази цел те наблюдават група от 48 макака в Националния център за изследване на приматите в Йеркс (Yerkes National Primate Research Center) в Съединените щати. Най-често свадите, възникващи в групата, са малки и участват не повече от 2-3 индивида. Но понякога боят става масов, включващт 30 до всичките 48 членове на групата. 

Учени показват, че разстоянието до критичната точка, след което боят става маов, може да се измери с броя на едновременно възбудените маймуни. Така че за група от 48 маймуни необходимият брой възбудени маймуни се оказа само 4-5. В някои случаи са достатъчни и три.

Но все пак всяка маймуна има различен ефект върху системата. Някои индивиди успокояват останалите животни, отдалечавайки системата от критичната точка, но има други, които нетърпеливо присъединяват в започващия конфликт, като по този начин приближават системата до критичната й точка. 

Тази особеност на социалните групи - лекотата, с която достигат критичната точка и преходът към една ново състояние – има значение за адаптацията им. Това придава на системата пластичност, която позволява на групата да се адаптира бързо към променящите се обстоятелства - например, ако хищник се приближи, бързо да премине от състоянието на спокойно търсене на храна в новоо, по-подходящо за обстоятелствата състояние на внимание или паника.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

10.02 2017 в 18:31

Двама стигат. Кой не верва да посети дискотека "Миньор".