Откриха гените на безсънието

Наука OFFNews Последна промяна на 16 юни 2017 в 04:28 5298 0

Снимка: Focus Pocus LTD / Fotolia

Учените откриха седем гена и три локуса (определено местоположение върху една хромозома), свързани с безсънието. Това откритие отваря вратите към подобряване на лечението на нарушенията на съня, съобщава Science daily.

Според проучванията нивата на хората, страдащи от недоспиване, достигат между 10 и 22% от възрастното население. Това е изключително важна тема за общественото здраве, предвид на това, че недоспиването е мащабен рисков фактор за депресията и че играе роля в развитието на медицински състояния като сърдечно-съдови болести, диабет тип 2 и наднормено тегло.

През последните години учените прогнозират, че генетични фактори са силно замесени в развитието на безсънието. Досега обаче са правени само няколко непълни проучвания в опит да се идентифицират генетичните фактори.

Проучването, публикувано в Nature Genetics, е извършено въз основа на генома на над 100 000 души, като така се идентифицират факторите на генетичен риск за нарушен сън с много по-голяма сигурност.

И по-точно се използват данни от британската Biobank на 113 006 души. Учените определят хората, страдащи от безсъние, като ги разпитват дали имат проблем със заспиването или дали се будят през нощта, като се съсредоточават върху онези, които отговарят с "Обикновено" на тези въпроси.

Снимка: Istock

Като анализират генома на тези хора, те успяват да идентифицират три локуса и седем гена, свързани с оплакванията от безсъние. За един от тези гени, MEIS1, е известно, че участва в Синдрома на неспокойните крака - състояние, което причинява непреодолима нужда от местене на краката и който може да бъде изключително неприятен докато човек спи.

"Анализът ни показва, че връзката на гена MEIS1 с безсънието не може да бъде обяснена с наличието на подгрупа хора, които имат Синдром на неспокойните крака, но същият ген вероятно е свързан и с двата фенотипа", коментира авторът на проучването Даниел Постума (Danielle Posthuma).

"С това проучване ние само обясняваме 9% от общите вариации във фенотипа на безсънието, което е известно, че е 40 до 60% наследствено. Това е върхът на айсберга и ще се нуждаем от по-големи данни, за да открием повече свързани гени с безсънието", добавя Постума.

Учените планират да извършат подобен анализ с допълнителни данни от Biobank, за да идентифицират повече генетични рискови фактори. Надеждата е, че по-доброто разбиране на генетичните детерминанти на безсънието, може да доведе до по-добро лечение за пациентите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !