Палеонтолози откриват "китайски дракон" на възраст 240 милиона години

Ваня Милева Последна промяна на 27 февруари 2024 в 00:00 5995 0

Реконструкция на диноцефалозавър, която показва как яде риба и носи ембрион. Този конкретен екземпляр диноцефалозавър е забележителен с това, че съдържа ембрион в коремната си област, от който са запазени шийни прешлени, предни крайници и няколко други ел

Кредит Wikimedia Commons

Реконструкция на диноцефалозавър, която показва как яде риба и носи ембрион. Този конкретен екземпляр диноцефалозавър е забележителен с това, че съдържа ембрион в коремната си област, от който са запазени шийни прешлени, предни крайници и няколко други елемента. Събран е през 2008 г. и след това екземплярът е прехвърлен в Центъра Ченгду на Китайската геоложка служба, където е подготвен и съхранен под номер на колекция LPV 30280. Впоследствие, описанието му, написано от Jun Liu et al, е публикувано през в Nature Communications.

Нови вкаменелости на морското влечуго Dinocephalosaurus orientalis са изследвани от международен екип от учени от Китай, САЩ и Европ. Тези изследвания позволяват за първи път да се опише напълно това странно, много впечатляващо животно.

Dinocephalosaurus orientalis e имал необичайно дълга шия и напомнял на изследователите за змиевидното представяне на драконите в китайската митология. Резултатите от изследването на Dinocephalosaurus orientalis вече са публикувани в списание Earth and Environmental Science: Transactions of the Royal Society of Edinburgh - точно за началото на китайската година на дракона.

През 2003 г. във формацията Гуанлин в провинция Гуейджоу са открити и изследвани череп и първите три шийни прешлена на Dinocephalosaurus orientalis. Оттогава насам в Югозападен Китай са открити редица други екземпляри, които сега се намират в Института по палеонтология на гръбначните животни и палеоантропология в Пекин и в Музея по естествена история на Джъдзян в Ханджоу. Тези находки са позволили на изследователите да опишат почти пълния скелет на това морско влечуго в рамките на изследване, проведено в продължение на 10 години.

Вкаменелост на диноцефалозавър. Кредит: Nicholas C. Fraser, Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology, Chinese Academy of Sciences, Beijing

"Откриването на допълнителните вкаменелости ни позволява за първи път да видим това забележително дългошесто животно в неговата цялост. То напомня на дългия, змиеподобен, митичен китайски дракон. Сигурни сме, че Dinocephalosaurus orientalis ще завладее въображението по целия свят заради поразителния си външен вид", коментира д-р Ник Фрейзър (Nick Fraser) от Националния музей на Шотландия, един от авторите на изследването.

С 32 отделни шийни прешлена Dinocephalosaurus orientalis наистина е имал изключително дълъг врат. Това навежда на мисълта за сравнение с Tanystropheus hydroides. Tanystropheus е открит както в Европа, така и в Китай през периода на средния триас. И двете влечуги са били със сходни размери и имат няколко общи черти на черепа, включително редица от остри зъби.

Диноцефалозавърът и неговият близък роднина Tanystropheus, показан тук, са развили дългите си вратове конвергентно. Кредит: Wikimedia Commons

Диноцефалозавърът, което означава "ужасноглаво влечуго", е род водни проторозаври с дълга шия, които са обитавали триаските морета на Китай. Родът съдържа единствения известен вид, D. orientalis, който е кръстен през 2003 г. от д-р Ли Чун (Li Chun), автор на изследването и куратор в Института по палеонтология на гръбначните животни и палеоантропология в Пекин. За разлика от други проторозаври с дълги вратове (които образуват група, известна като танистрофеиди), Dinocephalosaurus конвергентно е развил дълга шия не чрез удължаване на вратни прешлени, но чрез добавяне на вратни прешлени, всеки от които има умерена дължина. Както е посочено от филогенетичните анализи, той принадлежи към отделна линия, която също включва поне най-близкия му роднина Pectodens, който е наречен Dinocephalosauridae през 2021 г. Подобно на танистрофеидите обаче, диноцефалозавърът вероятно е използвал дългата си шия, за да ловува, използвайки острите зъби на челюстите си, за да улови плячка. Вероятно е било морско животно по необходимост, както предполагат слабо вкостенените и подобни на гребло крайници, които биха му попречили да излезе на брега.

"Диноцефалозавърът е уникален с това, че има много повече прешлени както в шията, така и в туловището си, отколкото Tanystropheus. Диноцефалозавърът е бил живороден (което означава, че е раждал живи малки, а не е снасял яйца) и очевидно е бил много добре приспособен към океанския начин на живот, както показват крайниците на перките и отлично запазената риба в областта на стомаха му", разказва д-р Стефан Шпикман (Stephan Spiekman), специалист по дългошиести морски влечуги в Държавния природонаучен музей в Щутгарт.

Въпреки повърхностните прилики диноцефалозавърът не е бил в тясна връзка с известните плезиозаври, които са се развили около 40 милиона години по-късно и са послужили за вдъхновение на чудовището от Лох Нес.

"Това бе международно сътрудничество. В колаборацията с колеги от Съединените американски щати и Европа използвахме новооткрити екземпляри, за да разширим досегашните си познания за диноцефалозавъра. Сред всички необикновени триаски находки, които сме направили в провинция Гуейджоу, това морско влечуго вероятно се откроява като най-забележителното", споделя д-р Ли Чун.

Учените се надяват да получат повече информация за еволюцията на тази група животни чрез допълнителни изследвания в бъдеще, по-специално за точната функция на дългата шия при морските влечуги.

Справка: Stephan N.F. Spiekman et al, Dinocephalosaurus orientalis Li, 2003: a remarkable marine archosauromorph from the Middle Triassic of southwestern China, Earth and Environmental Science: Transactions of the Royal Society of Edinburgh (2024). DOI: 10.1017/S175569102400001X

Източник: Paleontologists discover a 240-million-year-old 'Chinese dragon', Meike Rech, State Museum of Natural History Stuttgart

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !