Някои папагали от вида Гофиновото какаду полагат големи усилия - например да се катерят и да преместват предмети от пътя си, само за да потопят във вода твърдия си хляб, преди да го изядат.
Това описват в своя доклад, публикуван в списанието Biology Letters, двама изследователи по ветеринарна медицина от Медицинския университет на Виена и Виенския университет - Йерун Зевалд (Jeroen Zewald) и Алис Ауерсперг (Alice Auersperg).
Всъщност много животни са наблюдавани да потапят храна във вода преди консумация - миещите мечки са отличен пример. Предишни изследвания показват, че най-малко 25 вида птици потапят храна във вода преди консумация, но защо го правят, остава неясно.
В това ново проучване изследователите, работещи в лабораторията за изследване на гофиновите какаду към Университета по ветеринарна медицина във Виена, случайно откриват, че някои от птиците в лабораторията носят парчета сухар в близката купа с вода и ги потапят за няколко секунди преди да ги консумират. Сухарът е два пъти изпечен, сух и крехък хляб, който обикновено се дава на никнещи зъбки на бебета. В този случай той се дава на гофиновите какаду като част от ежедневните им дажби в лабораторията.
Кредит: J. S. Zewald et al, Biology Letters (2023). DOI: 10.1098/rsbl.2023.0411
Изследователите съобщават, че случайно са забелязали, че една от птиците, мъжки на име Пипин, взел парче сухар и се насочил към близката купа с вода, която обикновено се използва за къпане. Щом стига, той вкарва парчето хляб под водата и го задържа там няколко секунди. След това вади хляба от водата и го изяжда.
Кредит: J. S. Zewald et al, Biology Letters (2023). DOI: 10.1098/rsbl.2023.0411
Заинтригувани от наблюдението си, изследователите започват да наблюдават по-внимателно, когато на птиците се дава храна - сухарът е сервиран заедно със семена, пелети за птици, сушени плодове и корнфлейкс. Докато наблюдават, изследователите забелязват, че няколко от птиците имитират действията на Пипин, въпреки че се различават както по ентусиазъм, така и по време на потапяне на хляба.
След като са наблюдавали как птиците се хранят в продължение на 12 дни, изследователите отбелязват, че 7 от 18-те птици в лабораторията са потапяли храната си. Птиците оставят хляба във водата средно за 23 секунди, повече от достатъчно време, за да омекне текстурата му. А някои от птиците са готови да полагат големи усилия, за да накиснат хляба си, преди да го изядат, като например да се катерят по стълби и да преместват предмети от пътя.
Кредит: J. S. Zewald et al, Biology Letters (2023). DOI: 10.1098/rsbl.2023.0411
Справка: J. S. Zewald et al, Dunking rusk: innovative food soaking behaviour in Goffin's cockatoos (Cacatua goffiniana), Biology Letters (2023). DOI: 10.1098/rsbl.2023.0411
Източник: Captive Goffin's cockatoos found to dunk hard bread to improve its texture, Bob Yirka, Phys.org
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари