Домашни папагали да се обаждат помежду си по видео

Ваня Милева Последна промяна на 28 април 2023 в 09:12 3216 0

Птиците научават някои нови поведения, докато водеха видео чат с приятелите си.

Кредит Matthew Modoono/Northeastern University

Птиците научават някои нови поведения, докато водеха видео чат с приятелите си.

Когато се чувстваме самотни, може да се обадим или да проведем видео чат с приятели или семейството си. Но какво биха направили домашните папагали?

Нови изследвания показват, че тези бъбриви същества също могат да се възползват от виртуалните връзки със събратята си.

Домашните папагали, които са се научили да инициират видео чатове с други домашни папагали, получават различни положителни преживявания, например усвояване на нови умения, докладват изследователи от Североизточния университет, Университета на Глазгоу и Масачузетския технологичен институт този месец в Proceedings of the 2023 CHI Conference on Human Factors in Computing Systems.

„Тя живва по време на обажданията“, разказва един собственик на домашен любимец за своята птица, цитиран в изявление на Североизточния университет .

Идеята за това изследване не е случайна: в дивата природа папагалите често живеят на големи ята. Но когато се отглеждат в плен, като например в домовете на хората като домашни любимци, тези социални птици често са самотни. Чувствайки се отегчени и изолирани, те могат да развият психологически проблеми и дори да прибегнат до  самонараняване, като скубане на перата.

Самотните папагали са нещастни папагали, така че изследователите се заемат да намерят начин да ги свържат помежду им. Учените наемат доброволци от Parrot Kindergarten, онлайн програма за обучение на собственици на папагали и техните любими домашни любимци.

През първите две седмици от изследването собствениците учат птиците си да звънят на звънец, след което да докосват изображение на друг домашен папагал на екрана на таблета, за да започнат видео разговор. В тази начална фаза участващите птици провеждат 212 видео разговора, докато собствениците им внимателно наблюдават поведението им. Собствениците прекратяват разговорите веднага щом птиците престават да обръщат внимание на екрана и ограничават продължителността им на пет минути. Експериментът започва с 18 папагала, а три от тях отпадат.

След като птиците се научават как да инициират видеовръзка, започва втората фаза на експеримента. В този период на „отворено повикване“ 15-те участващи птици имат възможност да правят повиквания свободно и да избират коя птица да наберат. През следващите два месеца домашните папагали правят 147 умишлени видео разговора с други птици. Собствениците им водят подробни бележки за обажданията и записват повече от 1000 часа видеозаписи, които изследователите анализират.

Като за начало те установяват, че папагалите се възползват от възможността да се обаждат един на друг и обикновено остават на разговора за максималното време, разрешено по време на експеримента. Те също изглежда са разбрали, че от другата страна на екрана е друга жива птица, а не запис на птица, разказват изследователите. Някои от папагалите научават нови умения от своите виртуални събеседници, включително летене, търсене на храна и как да издават нови звуци.

„Бях доста изненадана от набора от различни поведения“, споделя пред Guardian съавторът Илиена Хирски-Дъглас (Ilyena Hirskyj-Douglas), изследовател от Университета в Глазгоу. „Някои пеят, някои играят наблизо и се обърнат с главата надолу, други показват играчките си на другата птица.“

Два по-възрастни ара например стават толкова близки и дори се приветстват взаимно „Здрасти! Ела тук! Здрасти!" от съответните им екрани.

Ели, 11-годишно какаду на Гофен, води видео чат с приятел. Кредит: Matthew Modoono/Northeastern University

Птиците изграждат силни приятелства, които изследователите определят по това колко често избират да се обадят на ​​един и същ индивид. Папагалите, които са инициирали най-много видео разговори, са получили и най-много обаждания, което предполага „реципрочна динамика, подобна на човешката социализация“ според изявлението.

Експериментът също така сближава папагалите и хората – от двете страни на екрана. Дори се съобщава, че някои птици са развили привързаности към хората, които се грижат за техните виртуални приятели.

Изследователите споделят, че са разбрали от проучването, че ако папагалите бъдат научени как да използват технологиите за видео чат, за да комуникират с други птици, те го правят по „много индивидуални и много красиви начини“, както споделя пред New York Times Хърски-Дъглас. 

Видео чатът не може да замени социалните взаимодействия, които биха възникнали в дивата природа, но може да е ефективна възможност за подобряване на живота на домашно отглежданите папагали, отбелязват изследователите. Освен това може да е от полза за птици, които не могат да общуват лично, заради заразни болести.

Източник: Scientists Taught Pet Parrots to Video Call Each Other—and the Birds Loved It, Smithsonian Magazine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !