Поставянето на постижими цели ни прави по-щастливи дори в случай на неуспех

По-щастливи сме, когато виждаме нашата цел като постижима, показва ново проучване от Университета в Базел.

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 февруари 2019 в 10:37 5659 0

Кредит Pixabay

Всеки от нас има набор от цели, към които се стреми. Дали ще са професионални, лични, социални или други цели, всички работим, за постигането им в ежедневието си.

Но ако сме мъдри, трябва да си поставяме цели, които са постижими, показва ново проучване, тъй като нашето възприятие на целите има голямо влияние върху удовлетворението от живота ни по-късно - независимо дали постигаме тези цели или не, съобщава ZMEScience.

Цели, които носят щастие 

Екипът изследва как жизнените цели влияят на щастието и благополучието на хората през зряла възраст. Те работят с 973 участници на възраст между 18 и 92 години, живеещи в немскоговорящите части на Швейцария. Участниците са помолени да оценят важността и възприятието на жизнените цели в десет области - здраве, общество, личностно израстване, социални отношения, слава, имидж, богатство, семейство, отговорност/грижа за по-младите поколения и работа - по четирибална скала.

Половината от участниците са изследвани отново след две и четири години.

Статията с резултатите от работата е публикувана в European Journal of Personality.

Едно от ключовите заключения на проучването е, че хората, които възприемат своите цели като постижими като цяло, отчитат по-високо когнитивно и афективно (или психическо и емоционално) благополучие в последващите проучвания. Екипът отбелязва, че реалното постигане на целите не е особено важно - разбира се, има някакво значение, но по-голям ефект има всъщност как се чувстват хората, знаейки, че реализирането на техните цели е съвсем реалистично. Авторите възприемат това като индикация, че усещането за контрол над живота - което произтича от това, колко са постижими целите ни - е това, което поражда тези позитивни чувства.

Връзката между жизнените цели и последващото благополучие до голяма степен е независима от възрастта на участниците.

Видът на целта обаче има значение. Например, хората, чиито цели основно са свързани със социални отношения или здравето, са по-удовлетворени от социалния си живот или съответно от здравословното си състояние.

Снимка: Kindness Blog

Нашите желания, нужди и стремежи също се променят с времето, така че екипът проучва и как възрастта влияе върху избора на цели. Това се свежда главно до задачите, които трябва да преодолеем на конкретния етап от живота си, съобщават те. По-младите участници например оценяват личностното израстване, социалния статус, социалните отношения и професионалния напредък като по-важни. По-възрастните участници отдават предпочитание на социалната ангажираност и здравето. Тази промяна в приоритетите не става внезапно - изтересът към личностното израстване не отслабва в полза на здравето  точно като навършим 40 години. Това се случваше постепенно. Но съществува ясна корелация между възрастта и целите на участниците - колкото по-възрастни са участниците, толкова по-високо са ценени социалната ангажираност и здравето.

„Много от нашите резултати потвърждават теоретичните предположения от психологията на развитието“, коментира водещият автор Янина Бюлер (Janina Bühler) от Факултета по психология на Базелския университет. Едно такова предположение е, че навиците са силно се повлияват от възрастта.

"Ако разгледаме обаче дали тези цели допринасят за благополучието, възрастта изглежда по-малко важна".

В крайна сметка, важно е да си изясним кои цели са важни за нас - те са изражение на нашата личност и като такива, приемат уникални нюанси за всеки от нас. Но винаги трябва да се опитваме да ги поддържате постижими, или да разбием високите цели на серия от лесно управляеми парчета. Дори и да не ги достигнем, вероятно ще бъдем по-щастливи по-късно.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !