Проста оптична илюзия може да предизвика забавяне на мозъка

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 февруари 2019 в 00:01 7258 0

Фигурата Пина-Брелстаф, използвана в проучването. Кредит: Luo et al., Journal of Neuroscience, 2019

Вгледайте се в изображението горе - формите с противоположни сенки, подредени в концетрични кръгове, изглежда се движат, разширяват и свиват, когато се приближавате или отдалечавате от него.

Това е илюзията на Пина-Брелстаф (Pinna-Brelstaff).

Вече е известно, че ефектът на сенките върху мозъка ни може да внуши движение, което го няма, просто очите ни лъжат.

Но сега екип от учени опитва да обясни какво наистина се случва с мозъците на хора и маймуни, когато гледат тези фигури. 

Миналата година, учени от Китайската академия на науките публикуват в Journal of Neuroscience проучване върху възприемането на оптичната илюзия. Те използват функционален магнитен резонанс (fMRI), за да изследват мозъците на 42 души, наблюдаващи илюзията при различни условия. Въпреки това, fMRI има ограничен обхват - не може да разкрие мозъчните механизми, които стоят зад ефекта. 

Затова екипът използва мъжки резус макаци (Macaca mulatta), поставяйки електроди в мозъците им, за да изследват дейността им в по-големи детайли. Първо установяват дали макаците усещат илюзията като изследват деветима доброволци и две маймуни и записват бързите движения на очите в отговор на усещането за движение.

Хората описват ефекта от илюзията, дали въртенето е по часовниковата стрелка или обратно и дали разширението и свиването се получава, когато се приближават или отдалечават. И маймуните, и хората имат същата реакция на очите, което значи, че вероятно маймуните усещат илюзията по същия начин като хората.

Следващата стъпка е записването на мозъчната активност. След възстановяване от операцията за поставяне на електродите, на маймуните са показани илюзии и анимации. Не им е казано кое какво е, обучени са само да посочат посоката на въртене и дали фигурата се разширява или свива. Екипът открива, че илюзиите активират същата част от мозъка, както и истинското движение, което показва, че мозъка усвоява илюзията и движението чрез едни и същи неврони. 

Оптична илюзия на относително движение: Концентрични кръгове, съставени от елементи с противоположна поляризация изглеждат все едно се въртят в противоположни посоки около централната точка. При въртенето разстоянието между кръговете излглежда все едно се свива или увеличава. Кредит: Baingio Pinna, Gavin J Brelstaff

Но има и разлика - невроните усвояват илюзията около 15 милисекунди по-бавно, отколкото истинското движение.

Още не е ясно какво причинява това забавяне, но учените смятат, че мозъка може би използва допълнителното време, за да отчете разликата между илюзорното и истинското движение.

С други думи, дори и да излежда като движение, някъде в дълбините си мозъка може да знае, че става дума за измама и използва тази част от секундата да го обмисли. Въпреки това, ще е нужна повече работа, за да се потвърди тази хипотеза, да се разбере дали и човешкият мозък реагира по същия начин и за какво наистина служи това забавяне. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !