Рядка галапагоска гигантска костенурка албинос е родена в швейцарския зоопарк (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 06 юни 2022 в 07:44 8352 0

костенурка албинос
Майката, която тежи повече от 100 килограма, и нейното бебе албинос, което е 50 г. Скрийншот от видеото.

Посетителите на швейцарска зоологическа градина са имали възможност да видят в петък рядка гигантска галапагоска костенурка албинос, родена през май.

Костенурката изглежда уникално - със светла кожа и червени очи. Тежи около 50 грама и се побира в дланта на ръката.

Албинизмът (лат. albus - бял) е генетично заболяване, което води до малко или никакво производство на пигмента меланин, който определя цвета на кожата, косата и очите. 

Въпреки че животните албиноси изглеждат любопитно и дори красиво, те се сблъскват с различни проблеми. Тъй като меланинът предпазва кожата от ултравиолетова радиация, животните албиноси са предразположени към рак на кожата и слънчево изгаряне. Албинизмът също може да причини проблеми със зрението. Поради липсата на пигмент на кожата, естествената им камуфлажност и в резултат на това са лишени от способността да се прикриват в средата си. Затова стават лесна плячка за хищници. Също така животните албиноси се сблъскват с проблеми при намирането на партньор, тъй като им липсва нормално оцветяване.

При костенурките генът на албинизма причинява тежък имунодефицит и следователно по-голямата част от младите умират преди да достигнат полова зрялост. 

Състоянието никога не е наблюдавано при този вид костенурки, чиято кожа и черупка обикновено са черни, както в плен, така и в дивата природа.

„Благословени сме от боговете“, коментира Филип Морел, собственик на зоопарка Tropiquarium в Сервион, Западна Швейцария. Той разказва, че съществото представлява "невероятен зоологически интерес".

Международният съюз за опазване на природата (IUCN) класифицира гигантските костенурки на Галапагос, които могат да живеят до 200 години, като застрашени.

Смята се, че на архипелага живеят около 23 000 костенурки.

Нито един албинос не е наблюдаван в дивата природа. Собственикът на зоопарка смята, че животът на костенурката албинос ще бъде ограничен до няколко седмици в дивата природа, но се надява, че съществото, чийто пол все още не е известен, ще живее дълъг живот.

Майката, която тежи повече от 100 килограма, снася пет яйца на 11 февруари, а бебето албинос се излюпва на 1 май.

Другото бебе се е излюпило на 5 май, след като яйцата прекараха два месеца и половина в инкубатор.

Бащата тежи около 180 кг, докато малките костенурки тежат около 50 грама при излюпването си и се побират в дланта на ръката.

Двойката е започнала да се чифтосва на около 30 години и току-що е достигнала полова зрялост. Изклюпването на здрави бебета костенурки от този вид е рядкост, защото костенурките имат трудности при размножаването поради техния размер.

Успешните чифтосвания, водещи до оплодени яйца, са само около 2% до 3% за този вид.

Източници:

Rare albino Galapagos giant tortoise born in Swiss zoo, phys.org

Rare albino Galápagos giant tortoise makes public debut at zoo in Switzerland, ABC

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !