Ски алпийски шампион случайно открива ледена мумия на дива коза в Алпите

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 септември 2020 в 11:31 5282 0

Кредит Esercito Italiano - Comando Truppe Alpine

При дълъг планински преход италианският алпинист и шампион по ски Херман Оберлехнер (Hermann Oberlechner) случайно открива изненадваща находка на дива коза, замръзнала в алпийските ледове преди 400 години.

"Само половината от тялото на животното се виждаше над снега", разказва Оберлехнер. "Кожата... нямаше никакви косми; никога не бях виждал нищо подобно. Веднага направих снимка и я изпратих на служител на парка и след това заедно известихме Департамента по културното наследство".

Това откритие напомня и на други ледени мумии, открити високо, включително и известния "леден човек" Йоци, чието мумифицирано тяло на 5 300 години е открито през 1991 г. от туристи в италианските Алпи. Сега учените планират да използват рядката мумия на дива коза, за да проверят как по-добре да запазват древна ДНК за анализ в лабораториите, с надеждата да са подготвени за следващия път, когато човешка мумия се покаже от ледовете. 

"Нашата цел е са използваме научните данни, за да разработим глобално приложим протокол за консервация на ледени мумии", обяснява Алберт Зинк (Albert Zink), директор на Института за изследване на мумиите в Италия. "Това е първият път, когато мумия на животно е използвана по този начин".

За да стигнат дотам обаче, учените трябва първо да свалят мумията от планината. Козата е открита на височина 3 200 метра, погребана в глетчер и се показва на повърхността заради топенето на ледовете. За да преместят животното, учените се свързват с части от италианската армия, отговорни за Алпите. Изследователят Марко Самадели (Marco Samadelli) проектира специална клетка, която военните изкачват с хеликоптер, пилотиран от експерт по високопланинските мисии. Тялото на козата е транспортирано до консервационната лаборатория на института в Болцано, Италия, където е съхранявано при - 5оС. 

Докато мумиите са все още се намират в ледените си гробове, техните тъкани и съответно ДНК, са запазени. Но когато започнат да се затоплят, тъканите може да се разложат, както и генетичната информация в клетките им. Самадели и екипът му преди са изследвали оптималните условия на съхранение, за да се запазят ледените мумии цели. Новооткритата дива коза им дава възможност да проверят и как тези условия влияят върху ДНК на мумиите. 

"С неколкократно повторен задълбочен анализ ние ще проверим какви промени се случват с ДНК когато се променят външните условия", допълва Самадели. 

Учените очакват тази информация да бъде полезна при бъдещи изследвания. Докато високопланинските глетчери по света се топят в резултат от климатичните промени, вероятно в бъдеще предстои да бъдат разкрити и други древни трупове, всеки от които носи генетичния код на миналото.

Кредит: Live Science - 400-year-old mummified goat found frozen in Alps by champion skier

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !