Смяната на сезоните се отразява на човешкото възприятие на цветовете

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 август 2015 в 12:26 3805 0

Кредит thehullabaloo.com

Лято в Йорк.

Очите ни могат да интерпретират жълтия цвят през зимата и лятото по различни начини са установили изследователи от факултета по психология в Университета в Йорк в проучване, публикувано в списание Current Biology.

Жълтото, заедно със синьото, зеленото и червеното, е един от четирите уникални цветове възприемани от човешкото око. Тази цветове се възприемат от окото като чисти, т.е. не се смесват с други цветове. Но жълтият се отличава дори в тази уникална категория, защото въпреки индивидуалните разлики на човешките очи, повечето хора виждат този цвят еднакво.

Изследователите предполагат, че стабилното възприятие на жълтия цвят от хората се дължи на околната среда, а не на физиологични причини. 

За да потвърдят своята теория, те са поискали от 67 британци да определи уникалния жълт цвят през юни и януари и констатирали значителни сезонни промени в трактовката на цвета.

"Ние установихме, че нашето зрение се адаптира към промените в околната среда, в зависимост от сезона" - коментира авторът на изследването Лоурън Уелбурн (Lauren Welbourne). - "Вероятно нашата зрителна система се стреми да балансира между това, как ние възприемаме цвета и как този цвят се променя около нас с промяната на сезоните".

"В Йорк обикновено зимите са сиви и мрачни, но през лятото всичко е много зелено. Нашето зрение компенсира тези промени и променя възприятието си за това как изглежда истинското жълто". 

Резултатите ще бъдат използвани за решаване на медицински проблеми със зрението, но те помагат да се разбере и как работи нашето зрение и как възприемаме света наоколо.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !