Спасяват най-големия папагал в света чрез изкуствено осеменяване

Никола Кереков Последна промяна на 05 април 2016 в 14:10 7040 0

Кредит Andrew Digby/New Zealand Department of Conservation

Най-големият папагал в света, който не може да лети се определя като критично застрашен вид, тъй като от него са останали едва няколко десетки екземпляра

"Докато се протягам в короната на дървото манука изведнъж срещу мен се втренчва мустакатото причудливо лице на гигантски папагал, а в следващия момент животното се изплъзва от хватката ми. За щастие, колегата ми Дарил Ийзън успява да го сграбчи за крака и да захлупи торбата върху главата му издавайки лек стон на болка, докато големия клюн на птицата се впива в пръста му," разказва биологът Андрю Дигби (Andrew Digby)

Учените не са на остров Уенуа Хоу, близо до южния край на Нова Зеландия, за да навредят на какапото - те са там, за да се опитат да спасят вида. Най-големият папагал в света, какапо, не може да лети и ежедневно води борба за оцеляване с котки и други хищни бозайници, като в последните години е докаран почти до изчезване.

Завръщане от мъртвите

Днес има около 123 възрастни какапо, обитаващи изолирани острови далеч от всички тези нашественици, а учените използват целия наличен технологичен ресурс, за да увеличат и стабилизират популацията на тези птици.

Голямата птица в торбата се казва Гъливер, а учените са си проправили пътя през гъстата растителност, за да инспектират и претеглят животното и да проверят неговия предавател. Всяко живо възрастно какапо има прикачено такова проследяващо устройство. Данните се следят от самолети, сателити и от рейджъри на земята и тези данни показват кога всяка от птиците се чифтосва или гнезди и дори с коя птица се чифтосва.

Папагалите какапо са нощни животни и прекарват повечето от времето си през деня скрити в короните на дърветата (Източник: Andrew Digby/New Zealand Department of Conservation)

В размножителния сезон, мъжките развиват раздуваща се резонаторна торба, за да викат женските. Гъливер е огромен, което показва, че той е в прекрасно състояние за чифтосване. Под дърветата, експертът по изкуствено осеменяване Сушил Суд (Sushil Sood) източва с помощта на масаж няколко капки от безценната семенна течност от клоаката на птицата и проверява състоянието й под микроскоп.

Междувременно, ръководителя на екипа Дейдре Веркоу (Deidre Vercoe) взима кръвна проба от птицата. Това ще даде информация на учените за здравословното състояние на птицата, включително нивата на витамин D. Скорошни изследвания показват, че папагалите какапо, които са нощни птици и затова не се подлагат често в контакт със слънчева светлина, имат много ниски нива на витамин D. Те хранят малките си с богатите на витамин D плодове на дървото риму, но дървото дава плод само веднъж на две или три години и птиците реално могат да се размножават само през тези години.

Секвениране на вида

За да подпомогнат птиците в размножителния сезон, учените започнали експерименти с пелети съдържащи хранителни добавки, които са бедни на протеин и богати на калций. Анализът на кръвта на Гъливер трябва да им помогне да разберат дали това има желания ефект.

ДНК в кръвта му пък ще бъде секвенирана. По рано през годината, учените са стартирали амбициозен проект да секвенират генома на всеки жив папагал какапо - това е първия опит да се секвенират всички представители на даден вид.

Папагал какапо се тъпче с храна на една от хранилките

Жест на задоволство от страна на Суд показва, че качеството на семенната течност на Гъливер е добро и е подходяща за изкуствено осеменяване. Всеки размножителен сезон, учените се опитват да заплодят изкуствено всички възрастни женски, които вече са се чифтосали, за да увеличат шанса на женските успешно да си излюпят пиленца.

Въпреки че отнема доста работа, но извършването на тези процедури гарантира генетичното здраве на вида. През 90-те години на 20-ти век са били останали едва 51 птици, но учените се надяват да успеят да избегнат имбридинга (близкородствено кръстосване, което може да доведе до понижаване на генетичното разнообразие във вида) използвайки генетичните данни, за да се уверят, че се получават малки от възможно най-добрата комбинация от родители. Гъливер е генетично различен от много от днес живеещите папагали какапо и това го прави чудесен кандидат-баща, но на 18-годишна възраст на него му предстои да бъде баща само на едно пиле.

Най-добрата двойка

Учените поемат през гъстата гора и вървят в продължение на около час, за да открият Куихи - женска, за която е установено, че ще бъде чудесна партньорка за Гъливер. Тя се намира по върховете на дървото риму и затова на учените се налага да изчакат до настъпването на нощта, когато се очаква тя да слезе по-надолу.

Докато гората започва да притъмнява, около учените започват да ехтят силните брачни повици на мъжки какапо. След като предавателя на Куихи показва, че тя е слязла на земята, учените се втурват да я търсят с помощта на фенерче, сред гъстия храсталак и в стръмните дерета, като най-накрая я улавят близо до една от допълнителните хранилки. Чифтосването между мъжкия и женската може да трае повече от час, но осеменяването на Куихи отнема само няколко минути, след което учените я пускат на свобода в нощта.

Следващото поколение

Но това нощно приключение не означава край на сезонната работа за учените. До месец май, те ще спят в палатки в близост до всяко гнездо. Камери и предаватели ще им дават информация кога майката оставя пилетата си сами, което ще позволи на учените да ги измерят без да я притесняват и освен това да ги информират ако гнездото е заплашено от някаква опасност, например други птици. .

За учените тежката работа се отплаща. Тази година те са на път да надминат предишния си рекорд от 33 малки през 2009 г. Тази година има огромна реколта на плодове от дървото риму и въпреки загубата на някои от пиленцата миналата година, учените в момента имат 37 малки плюс 1 оплодено яйце, което се очаква да се излюпи.

Над 40 природозащитници и доброволци са работили непрекъснато от началото на размножителния сезон през октомври. Техните колективни усилия вероятно са направили сексуалния живот на папагалите какапо най-близко наблюдавания сред всички други видове на света. И все пак те са готови да направят всичко по силите си, за да гарантират бъдещето на най-странния папагал на света.

Може да разберете повече за проекта за спасяване на папагала какапо тук, както и за други животни, които се нуждаят от помощ при размножаването си тук.

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !