Тъпанчетата на ушите ни се движат в синхрон с очите ни, но не знаем защо

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 юли 2017 в 12:00 4769 0

Кредит Red Bull

Корейската диско поп група "Султаните на диското".

Нашите тъпанчетата изглежда се движат, за да се настрои слуха ни в същата посока, в която се насочват очите ни.

Защо се случва това не е ясно, но то ни помага да филтираме звуците от обектите, които виждаме, пише New Scientist.

Изследването е публикувано в bioRxiv.

Дженифър Грох (Jennifer Groh) от Университета Дюк в Дърам, Северна Каролина, и нейният екип използват микрофони вкарани в ушите на хората, за да проучат как техните тъпанчетата се променят по време на сакадите (saccade) - бързото движение на окото, когато изместваме визуалния си фокус от едтн обект на друг. Ние не го забелязваме, но очите ни минават през няколко сакади за секунда, за да се ориентираме в заобикалящата ни среда.

В проучването, в което участват 16 души, екипът открива промени в налягането на ушния канал, които вероятно са причинени от мускулите в средното ухо, които движат тъпанчето. Тези промени в налягането показват, че когато погледнете наляво, например, тъпанчето на лявото ни ухо се издърпва по-навътре в ухото, а на дясното ни ухо се избутва напред, като двете се колебаят назад - напред няколко пъти.

Тези промени в тъпанчетата започват най-рано 10 милисекунди дори преди очите ни да започнат да се движат и продължават в течение на няколко десетки милисекунди след като очите ни са спрели.

Сакади при наблюдение на картина на екрана на компютър. Wikimedia Commons

Изграждане на смисъла

"Ние смятаме, че преди да се случи движението на очите, мозъкът изпраща сигнал до ухото, за да му каже "заповядах на очите да се движат на 12 градуса надясно", обяснява Грох. Движенията на тъпанчето, които следват промяната на фокуса, могат да подготвят нашите уши да чуят звуци от определена посока.

Никога преди това не установявано, че позицията на очите има ефект върху ушите, коментира Дейв Бълкин (Dave Bulkin) от Университета Корнел в Итака, Ню Йорк.

Начинът, по който се движат тъпанчетата, ни помага да чуваме по-ясно, пояснява Грох. Има теория, която обяснява защо очите и ушите се движат заедно по този начин. Според нея това помага на мозъка да намери смисъл в това, което виждаме и чуваме.

Мозъкът на човек с нормален слух може да се съсредоточи върху звука от човека, с когото говорите в ресторант, игнорирайки разговора в съседната маса, разказва Грох. Това е т.нар "ефект на коктейла" (вж "Как мозъкът улавя думи от фоновия шум. Ефект на коктейла").

Откритието може да доведе до по-добри слухови апарати, които в момента усилват еднакво всички звуци, независимо от това откъде идват.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !