Терапия с "хормон на любовта" може да направи лъвовете по-дружелюбни (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 04 април 2022 в 00:01 8229 0

Африкански съвове. Кредит: Stockvault (CC0 1.0)

Лъвовете са гигантски котки-хищници, които яростно пазят своите територии и могат да наранят смъртоносно враговете с един замах на лапа.

Но докато тази агресия е предимство за живота в дивата природа, тя създава трудности при отглеждането на лъвовете (Panthera leo) в резервати или в зоопаркове, а броят на такива животни нараства поради загубата на местообитание и урбанизацията.

Сега изследователите откриват, че прилагането на „хормона на любовта“ окситоцин през носовете на животните може да направи големите котки, които живеят в резервати или в плен, малко по-малко животозастрашаващи, според ново проучване, публикувано в iScience.

Изследването, проведено в резерват за диви животни в Динокенг, Южна Африка, показва, че лъвовете, получаващи окситоцин, са по-толерантни към другите лъвове в своето пространство и проявяват по-малко бдителност към натрапниците.

„Можете да видите, че чертите им веднага омекват. Те стават от намръщени и агресивни към напълно спокойни“, разказва водещият автор д-р Джесика Бъркхарт (Jessica Burkhart) от Центъра за изследване на лъвовете в Университета на Минесота в САЩ. „Те напълно се отпускат. Удивително е.”

През лятото на 2018 и 2019 г. екип, ръководен от биолога д-р Крейг Пакър (Craig Packer) от Университета на Минесотаж използвайки парчета сурово месо, за да примами лъвове до ограда. Там изследователите успяват да впръскат в носовете на лъвовете окситоцин или контрола, съдържаща физиологичен разтвор.

Видеото показва биоложката Джесика Бъркхарт, която прилага окситоцин интраназално на лъв на име Лумбумбаши. Кредит: Jessica Burkhart

„Като впръскаме окситоцина директно в носа, знаем, че той може да премине нагоре по тригеминалния нерв и обонятелния нерв направо в мозъка“, обяснява Буркхарт. "В противен случай кръвно-мозъчната бариера може да го филтрира."

Окситоцинът е хормон, който играе роля в социалното свързване, а окситоциновата система на мозъка е силно свързана с подобреното просоциално поведение. Африканските лъвове са силно социални и живеят в сложни социални групи, така че са чудесен модел за изследване на поведенческите ефекти на окситоцина върху динамиката на групата.

За да проучат ефекта на окситоцина върху социалната толерантност на лъвовете в групите, изследователите прилагат него или физиологичен разтвор (или  нищо) на всички индивиди в група в рамките на около 15 минути.

След това, наблюдавайки колко близо лъв, който притежава желан предмет – в този случай тиква – би позволил на другите да се приближат, те откриват, че лъвовете, на които е приложен окситоцин, са по-толерантни към другите лъвове в близост до тях.

„След като лъвовете бяха третирани с окситоцин и им дадохме любимата им играчка тиква, с която да си играят, видяхме, че средното разстояние между тях спадна от около 7 м без третиране до около 3.5 м след прилагането на окситоцин“, разказва Буркхарт.

Лъвовете си играят с любимата си играчка тиква. Кредит: Jessica Burkhart

Но при замяна на играчката с храна – замразена кървава близалка – не се наблюдава повишаване на толерантността. Което е разбираемо.

Въпреки това изследователите забелязват намаляване на бдителното поведение спрямо потенциални външни натрапници. Когато записаните ревове от непознати лъвове са били възпроизвеждани близо до заграждението, имитирайки териториално предизвикателство от натрапник, лъвовете, на които е приложен окситоцин, реват значително по-малко и също така са по-малко видимо възбудени.

Защо това е важно?

Този вид терапия може да стане особено полезна, тъй като градовете в Южна Африка все повече засягат териториите на лъвовете. Тъй като хората навлизат и променят местообитанията на дивите животни, конфликтът между хората и дивата природа става все по-чест, което води до понякога смъртоносни последици.

Победителят How Deadly: World за най-добър онлайн формат на Международния фестивал на научните филми SCINEMA 2021, е онлайн поредица на ABC Science, която засяга този въпрос. В сериала журналистката д-р Ан Джоунс показва взаимодействията между хората и други хищници като мечки и леопарди, които се случват, когато хората са посегнали на техните местообитания, обяснявайки поведението на животните и защо това не е тяхна вина.

За да се пазят лъвовете в безопасност и далеч от хората в части от Африка, много от тях са транспортирани в частни оградени резервати. Това често може да доведе до смесване на лъвове от различни прайдове един с друг.

Това изследване има важни последици за потенциалното добро състояние и опазване на популациите диви лъвове в плен и за контрола им, тъй като прилагането на окситоцин може потенциално да помогне за облекчаване на приспособяването на животните и да подпомогне формирането на нови прайдове сред непознати индивиди.

„В момента работим по въвеждането на животни, които са били спасени от циркове или военни зони, които сега живеят в резервати“, разказва Буркхарт.

„Надеждата е, че това ще доведе до преместване на животните в дивата природа, което ще им помогне да станат по-възприемчиви към новата си социална среда, така че да са по-любопитни и по-малко страхливи, което ще доведе до по-успешно приспособяване в нови прайдове."

Справка: Oxytocin promotes social proximity and decreases vigilance in groups of African lions
Jessica C. Burkhart et al.
Open Access, iScience, Published:March 30, 2022 DOI: https://doi.org/10.1016/j.isci.2022.104049 

Източник: 

All you need is love – oxytocin treatment for lions
Imma Perfetto, Cosmos

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !