Това е единственото животно, изчезнало два пъти

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 ноември 2017 в 10:45 7741 0

Снимка на последното Букардо, заедно с учените, върнали го сред живите. Главата на животното е покрита, за да предпази очите му. Aragón Government.

Пиринейският козирог е първото животно, което бе възкресено, но и първото животно, което изчезна два пъти.

Последният пиринейски козирог умира през 2000 г. Клониран козирог, създаден от кожни проби, взети от последното животно се ражда през 2009 г. То умира малко след раждането си от белодробни усложнения.

Козирогът от Пиринеите, наречен Букардо (Capra pyrenaica), някога е бил често срещана гледка в идиличните пиренейски планини, преминаващи по границата между Франция и Испания, както и през страната на баските, Навара, Северен Арагон и Северна Каталуния. Въпреки, че е обект на регионална гордост, неговите огромни завити рога ги правят привлекателна мишена за ловците и към втората половина на 20-ти век те по-често се виждат монтирани на стените на ловни хижи, отколкото по планинските склонове.

През 80-те години се полагат големи усилия за развъждане, но вече е твърде късно. През 1997 г. остава само един Букардо. Горските намират този последен екземпляр, 13-годишна женска на име Силия, разкъсана под едно паднало дърво в отдалечена част на Националния парк Ордеса през януари 2000 година.

И Букардо се присъедини към изчезналите в новата история животни като птицата Додо. Но за щастие, не всичко бе загубено.

Илюстрация на Букардо от книгата "Wild oxen, sheep & goats of all lands, living and extinct" (1898) от Ричард Лайдекър. Публичен домейн

Алберто Фернандес-Ариас, ветеринар, специалист по диви животни и частност, проучвал испанския козирог, е взел от тази последна женска 10 месеца преди смъртта й клетъчни проби от ухото и хълбоците й. Тези клетки са занесени в лаборатория, където са подложени на дълбоко замразяване или криоконсервация.

"Смяташе се, че клонирането на бозайници е невъзможно", разказва Алберто за IFLScience. "След 1996 г., когато се появи овцата Доли, това промени много неща".

Екип от френски и испански учени под ръководството на Хосе Фолч (Jose Folch) започва да работи с тези ценни клетки, оставени от Силия. Подробности за научното изследване са публикувани в списание Theriogenology.

Екипът инжектиран ядра от клетките на Букардо е в кози яйцеклетки, изпразнени от собствения им генетичен материал. След това тези яйцеклетки са имплантирани в хибриди на испански козирог и домашни кози. Изследователите успяват да имплантират 57 ембриона. Но само седем от тези хибриди забременяват и шест от тях абортират. Един обаче оцелява.

Противно на всички очаквания, малкото женско Букардо се ражда на 30 юли 2003 година.

"Извадих малкото Букардо. Това е първият случай в историята на изчезнало животно, върнато сред живите", разказва Алберто.


Снимка на последното Букардо, заедно с учените, върнали го сред живите. Главата на животното е покрита, за да предпази очите му. Aragón Government.

Човечеството побеждава изчезването на вид за първи път. Макар и за много, много кратко.

"Веднага след като взех животното в ръцете си, разбрах, че има респираторен дистрес. Имахме приготвени кислород и специални лекарства, но тя не можеше да диша правилно. И след седем или 10 минути бе мъртва".

Историята не стана известна до 2009 г., когато научното изследване бе публикувано. Но вече парите са свършили и много от изследователите се разделят. Изглежда Букардо ще остане изчезнал за втори път.

Този етап на "възкресяването" на Букардо (макар и за много кратко) може да звучи малко като Джурасик парк. Но учените от проекта не гледат на себе си като на славни пионери на завръщането на изчезнали видове. 

Алберто обяснява: "Когато козирозите Букардо бяха живи, ние се опитвахме да ги спасим. Когато всичките умряха, ние все още просто се опитваме да ги спасим".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !