Учени: От пастата не се напълнява, а напротив

Спагетите дори могат да намалят индекса на телесната маса

Катя Димитрова Последна промяна на 08 юли 2016 в 11:00 14304 1

Кредит barilla

През последните години така обичаната паста си спечели лоша репутация на един от най-сериозните врагове на здравословното тегло. Учените обаче са на други мнение – от нея не се само не се напълнява, тя дори намалява индекса на телесната маса.

Екип от Neuromed – Istituto Neurologico Mediterraneo в Поцили, Италия, провел две големи епидемиологични проучвания сред 23 000 доброволци, за да разберат как средиземноморският тип хранене се отразява на организма. Чрез анализиране на антропометричните данни на участниците и техните хранителни навици, специалистите установили не само, че няма връзка между пастата и наднорменото тегло, но и че тестените храни са свързани с по-ниско общо и абдоминално (коремно) затлъстяване.

По думите на водещия автор на изследването Джорджи Пунис (George Pounis), пастата е водеща причина средиземноморците да имат добро здраве и тънка талия. Този тип хранене включва още риба, домати, зехтин, зърнени и бобови култури.

„В популярните възгледи, макаронените изделия се считат за неадекватни за прием сред хора, които искат да отслабнат и имат породени от надномерното тегло здравословни проблеми“, казва Личия Яковиелю (Licia Iacoviello), ръководтел на Лабораторията по молекулярна и хранителна епидемиология в института Neuromed. „В светлината на това изследване, казва тя, вече можем да кажем, че тестените изделия всъщност са важен компонент за доброто здраве на хората“.

Разбира се, учените не твърдят, че с пастата може да се прекалява. Те подкрепят доброто старо правило, че човек трябва да похапва разнообразно и по-малко.

Проектът Moli-sani

Започнат през март 2005 г. и включващ близо 25 000 души, живеещи в региона на Молизе, проектът Moli-sani се запознава с околната среда и генетичните фактори, свързани с най-често срещаните сърдечносъдови заболявания, рак и дегенаативни патологии. Той буквално преобразява всички вярвания за здравето в цялата италианска област, само в една изследователска лаборатория.

Проектът INHES

Проектът INHES ( на италиански Nutrition & Health Survey) е изследователска програма, предназначена за генериране на информация за хранителните навици, факторите, влияещи върху избора на храна и осведомеността за връзката между храненето и здравето на населението на Италия. Чрез телефонни интервюта, хранителни данни се събират по отношение на здравето на 10 000 граждани от всички италиански региони.

Институтът Neuromed

Институтът за научни изследвания, хоспитализация и здравеопазване Neuromed (I.R.C.C.S.) в Поцили е забележително място на италианско и на международно равнище за научни изследвания и терапия в областта на заболяванията на нервната система. Той представлява център, в който лекари, изследователи, служители и самите пациентите образуват един съюз, насочен към осигуряване на най-доброто ниво на обслужване и модерно лечение, като се ръководи от най-модерните научни разработки.

Изследването е публикувано в сп. Nutrition and Diabetes.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

08.07 2016 в 13:27

Трябваше да попитат който и да е пастафарианец.

Не може образът и подобието на Бог да е вредно за здравето.