Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Учени разработиха химическо вещество, което извлича урана от мишки

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 юни 2019 в 00:00 5986 1

Кредит Wikimedia Commons

Уран.

Уранът е радиоактивен елемент и тежък метал, който определено не е добре да се задържа твърде дълго в един жив организъм.

Затова от особена важност е новата разработка на химици от Университета Soochow в Китай - поглъщащата метала молекула, която изглежда има добро сцепление с атомите на урана и вече показва обещаващи резултати при тестове с мишки - извлича 80% от остатъчния уран в бъбреците на гризачите и около половината до една трета от костите им.

Повечето от нас са далеч от опасността от отравяне с уран. Освен ако не работят с веществото или пият замърсена вода, едва ли ще го срещнат в големи количества.

От 22-те познати изотопа само за няколко се смята, че имат забележим токсикологичен ефект. Само три от тях - уран 234, 235 и 238 - се срещат в природата.

Никога не е имало смъртни случаи, дължащи се на отравяне с уран, защото това би изисквало поглъщането на няколко грама от елемента. Дори това да се случи, организмът изхвърля две трети от него доста бързо.

Макар рисковете да са малки, последствията могат да бъдат тежки. Всеки останал материал в области като бъбреците и костите на практика представлява риск.

Работниците в уранови мини и мелници например се сблъскват с рискове от респираторни и бъбречни заболявания. Консумацията на замърсени подпочвени води също поставя хората в риск от бъбречни заболявания.

Фактът, че нямаме ефективен начин за лечение на отравяне с уран, представлява сериозна загриженост.

Премахването на тежки метали като живак или олово обикновено изисква форма на терапия, наречена хелация. Думата “хелация” произлиза от гръцката дума “chele”, означаваща щипка на рак. При хелаторната терапия лепкави молекули „сграбчват” и отстраняват положителните йони на металните атоми и правят по-лесно изхвърлянето им от бъбреците.

Концепцията за хелацията се базира на наблюдението, че един аминокиселинен комплекс, наречен  диетилентриаминпентаоцетна киселина (DTPA), може да се разглежда като разширена версия на EDTA (етилендиаминтетраацетна киселина) има висок афинитет към метални катиони и други субстанции като олово, живак, мед, калций, магнезий, цинк, манган и плутоний. На теория тези вещества може да бъдат отстранени с урината.

През август 2004 г. Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) определи цинк-DTPA и калций-DTPA като безопасни и ефективни за терапия при случаи на вдишване или вътрешно заразяване от плутоний, америций или кюрий.

От всичките кандидат-хелатори от същото семейство вещества един, наречен 5LIO-1-Cm-3,2-HOPO, се откроява с потенциал за прихващане на блуждаещите уранови изотопи на базата на различни лабораторни изследвания.

Доказано е също, че е по-малко токсичен от другите агенти при тестове върху тъкан от плъх, не е идеален, но определено откритието му представлява напредък на фона на текущите възможности.

Тестван върху мишки с дозиран уран, хелатиращият агент е успял да отстрани приблизително 80% от остатъчния уран в бъбреците на гризачите и около половината до една трета от костите им след поставена инжекция направо в корема им.

Другите варианти, базирани на DTPA, едва успяват да премахнат около една пета от урана в бъбреците на лабораторните животни и една десета от костите им.

Ясно е, че няма идеално средство за изчистване на организма от всичкия уран от потенциално токсичната доза, но ако клиничните проучвания преминат добре, това може да бъде спасение за хората, имали лошия късмет да са изложени на риск от отравяне с уран.

Преди две години бяха установени завишени количества уран в питейната вода в няколко селища на България - Хасково, Първомай и в пловдивското село Белозем. Това не бе опасна здравна катастрофа, но почистването на водоизточниците е много важно, за да се избегнат подобни проблеми. Но ако имаме ефективен начин да извлечем урана от телата си, вероятно ще сме по-спокойни и в по-лоши сценарии.

Справка: A 3,2-Hydroxypyridinone-based Decorporation Agent that Removes Uranium from Bones In Vivo, Nature

Източник: Scientists Have Developed a Chemical That Extracts Uranium From Irradiated Mice, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

29.06 2019 в 09:13

Тия ако наистина са намерили селективен хелат за уран (при това приемливо прост и евтин) приложенията му ще са много отвъд медицината.

Прочее, не знам кой измисли това че само някои от изотопите са отровни. Уранът, освен че е радиоактивен, е и чисто химически отровен - както всеки тежък метал. Единственото, което спасява някои изотопи от вниманието на токсикологията, е че са достатъчно нестабилни за да ги намери и усвои човек в количества, достойни за внимание.