Учените откриват десетки древни вируси, замразени в тибетски лед

Ваня Милева Последна промяна на 16 април 2022 в 00:01 6021 0

Яо Тандон, вляво, и Лони Томпсън, вдясно, обработват ледено ядро, взето от ледената шапка Гулия в Тибетското плато през 2015 г. Ледът съдържа вируси на почти 15 000 години, установи ново проучване.. Кредит: Lonnie Thompson

По време на изследователска експедиция, която звучи като сюжет на филм на ужасите, екип безстрашни учени откриват десетки древни, никога невиждани вируси в проба от тибетски лед.

Екипът изследователи от Държавния университет в Охайо са любопитни как вирусите са се променили в отговор на променящия се климат, според съобщение за пресата на университета. За това изследване учените създават и нов, ултрачист метод за анализ на микроби и вируси в леда, без да го замърсяват.

От 33 вируса, открити в леда, 28 са съвсем нови за науката според изследването, публикувано в списание Microbiome - и изследването на техните генетични кодове може да помогне да се обяснят тайните как животът може да оцелее в екстремни условия както на други места по Земята, както потенциално дори на места като Марс.

Да се ​​надяваме, че никой от тях не зарази никого.

Зеленчукови вируси

За щастие новите вируси изглежда са живели в древни растения и организми, обитаващи почвата, а не в хора или животни, преди да замръзнат преди около 15 000 години. А оцелелите изглежда са се справили толкова добре през цялото това време, защото процъфтяват в суровите студове.

„Ние знаем много малко за вирусите и микробите в тези екстремни среди и какво всъщност има там“, казва в съобщението водещият автор на изследването Лони Томпсън (Lonnie Thompson). „Документацията и разбирането за това са изключително важни: как бактериите и вирусите реагират на изменението на климата? Какво се случва, когато преминем от ледников период към топъл период, в който се намираме сега?"

За тази цел изследователите се надяват, че древните вируси ще им помогнат да съберат една по-добра картина каква е била околната среда някога.

Справка: Zhong, ZP., Tian, F., Roux, S. et al. Glacier ice archives nearly 15,000-year-old microbes and phages. Microbiome 9, 160 (2021). https://doi.org/10.1186/s40168-021-01106-w 

Източник: 15 000-годишни вируси, открити в тибетския ледников лед 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !