Вълнестият мамут може да бъде върнат до 2 години, заяви учен (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 февруари 2017 в 11:02 19800 1

Кредит Wikimedia Commons

Модел на възрастен мамут, Naturkundemuseum в Щутгарт.

Харвардски професор по генетика заяви пред Guardian тази седмица, че екипът му само за две години ще възкреси някои черти на вълнестия мамут, който е изчезнал по време на последния ледников период.

Целта е да се създаде ембрион, който е хибрид между вълнестия мамут и най-близкия му жив роднина, азиатския слон. Той ще бъде слон с характеристики на мамут като рошава дълга козина, дебели слоеве мазнини и адаптирана към студ кръв. 

"Нашата цел е да произведем хибриден между слон и мамут ембрион", заяви изследователят Джордж Чърч (George Church) пред Guardian. "Всъщност това ще бъде по-скоро слон с редица мамутски черти". 

Процесът включва извличане на ДНК от мамут от запазени негови останки в замръзналата тундра, след това снаждане на ДНК на мамута в генома на азиатски слон. Видовете са толкова тясно свързани, че биха могли да се чифтосват, ако и двата вида бяха живи днес, отбелязва Чърч.

Проектът има много критици, включително и еколози, които го наричат фокус и заявяват, че идеята за "възкресяване" отклонява вниманието от усилията за опазване на видове, които са все още живи. Чърч, от своя страна, заяви, че работата му ще подкрепи опазването на застрашените азиатски слонове като генно ги модифицира, за да бъдат по-адаптирани към студа, което ще им позволява да живеят на по-големи територии.

"Аз ги наричам мразоустойчиви азиатски слонове" - заяви Чърч пред HuffPost в интервю от 2016.

Чърч смята, че присъствието на хибридните същества в тундрите на Русия и Канада би могло да помогне за намаляване на последиците от изменението на климата.

Реконструкция:  Mauricio Antón, 2004

Ето какво пише той в Scientific American:

Присъствието на мамутите би могло да запази областта по-студена защото: (а) ще изяждат мъртвата трева, като по този начин се позволява на слънцето да достигне до пролетната трева, чиито дълбоки корени предотвратават ерозията; (b) ще повалят дърветата, поглъщащи слънчевата светлина, което ще увеличи отразената светлина; и (с) ще пробиват изолиращия сняг, така че студеният въздух ще прониква в почвата. Бракониерите е далеч по-малко вероятно да се насочат към арктическите мамути.

Планът на Чърч и неговия екип е на се отгледа хибридното животно в изкуствена матка. Поради етични съображения не се включва жив женски слон, защото износването и раждането на по-едрия ембрион ще бъде болезнено за слоницата. Но някои скептици твърдят, че схемата с изкуствената матка има своите сериозни недостатъци.

"Екипът на Чърч предлага ембрионът да се развие в "изкуствена матка", което изглежда амбициозно, но меко казано - полученото животно ще бъде лишено от всички дородови взаимодействия с майка си,"  - коментира професор Матю Коб (Matthew Cobb) от Университета на Манчестър пред Guardian.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!