Високото IQ ви поставя в по-голям риск за психичните заболявания, установи изследване

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 октомври 2017 в 08:01 11227 1

Кредит wallpaper.com

Доктор Хаус от телевизионния сериал е медицински гений, но се бори с тежка депресия, както и с месиански комплекс.

Доктор Хаус от едноименния телевизионен сериал е медицински гений, но се бори с тежка депресия, както и с месиански комплекс. Шерлок Холмс може да реши всеки случай, но има много зависимости и може да се определи като социопат. Безброй телевизионни предавания, филми и книги изразяват идеята, че свръхинтелигентните хора са предразположени към психични заболявания.

Стереотипът на лудия гений вече има повече научна подкрепа, след като ново проучване установи, че хората с висок коефициент на интелигентност са по-изложени на риск от развитие на психични заболявания, отколкото останалата част от населението.

Проучването, публикувано в Science Direct, изследва членове на Менса с коефициент на интелигентност над 130 и установи, че "хората с висок интелект са със значително по-голям риск от изследваните психологически разстройства и физиологични заболявания".

Проучването установи, че тревожното разстройство е особено разпространено сред 3715-те изследвани членове на американската Менса. От тях 20% имат диагноза тревожно разстройство, процент много по-висок, отколкото в общата популация, където те са малко над 10% са с диагноза тревожно разстройство.

Изследователите използват модел, който показва, че свръхинтелигентните хора реагират по-силно на стимулите на околната среда и "могат да са предразположени към някои психични разстройства, както и физиологични състояния, включващи повишени сензорни и променени имунни и възпалителни реакции", според статията в Science Direct.

Проучването предполага, че това се дължи на повишените нива на осведоменост на хората с по-високи коефициенти на интелигентност, те реагират по-силно на стимулите на околната среда, създавайки хиперсценарии във своя хипермозък, което се отразява в една хиперактивна централна нервна система.

Малки стимули като странен звук или дребни битови проблеми могат да "задействат на ниско ниво хронична стресов отговор, който след това се активира до хипер реакция на организма", заяви д-р Никол Тетроулт (Tetreault), съавтор на изследването, което би могло да обясни защо хора с високи коефициенти на интелигентност е по-вероятно да страдат от повишено състояние на тревожност.

"Уникалната напрегнатост и свръхвъзбудимост могат да бъдат едновременно и забележителни и осакатяващи на много нива", пишат авторите в изследването. "Значителна част от тези хора страдат всеки ден в резултат на своята уникална емоционална и физическа свръхвъзбудимост".

Авторите подчертават, че тяхното проучване показва корелация, а не причинно-следствената връзка и призоват за по-нататъшно разследване на този рисков сектор от населението, както и по-голям акцент върху психичното здраве на хората с високо ниво на интелигентност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

18.10 2017 в 16:16

Това отдавна е описано в литературата.

Веднага предупреждавам обаче, че умишленото затъпяване не помага.

И всичко това ако изобщо допуснем че IQ под 100 не е само по себе си психично заболяване.