Все още можем да спасим тези симпатични животни

Геа Челониа Последна промяна на 28 октомври 2021 в 10:08 6506 0

Когато си помислим за костенурка, веднага в съзнанието ни изниква картинка на бавното и спокойно животно. Костенурките не са популярни животни, не са от често описваните герои в приказките, не учим за тях в училище и оставаме с оскъдна информация.

Ако се заровим да потърсим такава за тях обаче стигаме до изумителни факти.

Можем да научим колко древни животни са, колко дълголетни могат да бъдат, колко са издърживи на студ и как удивително прекарват зимата в летаргия (хибернация), колко са консервативни по отношение на средата, която обитават и не обичат резките промени, колко трудно се приспособяват.

Можем да научим също колко са уязвими в днешно време. Оказва се че след приматите те са групата гръбначни животни, които са най-застрашени от изчезване. Едва 4 от 1000 костенурки достигат до полова зрялост. Висока е смъртността сред малките в първите им години от излюпването и това ги прави толкова застрашени. През последите 10 години на всеки няколко години изчезва по един вид костенурка. А днес те са 356 вида, от които сухоземните костенурки са едва 58 вида. От тях 114 вида са застрашени или критично застрашени.

В България живеят 5 вида костенурки – 2 вида сухоземни, 3 вида водни, в това число един инвазивен за нашата природа вид костенурки. Те имат редки срещи с хората, но обикновено такива срещи не завършват с добър край. Понеже са много кротки и безобидни животни, те веднага стават обект на човешките интерес и внимание и често се превръщат в домашни любимци, в атракция в заведения и хотели, в обект на търговия или средство за лечение. Не малко загиват по пътищата. Наред с разрушаването на естествените им местообитания, тези фактори водят до силно намаляване на числеността им и в крайна сметка до тяхното изчезване в много кътчета на страната ни.

Но не всичко е загубено. В противовес на всички отрицателни фактори по света работят организации, които помагат за намаляване на натиска върху тях.

В България такава организация е Фондация „Геа Челониа”. В Центъра за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки към фондацията вече 14 години работят в няколко направления в помощ на костенурките. Ежегодно се провеждат спасителни акции в райони където костенурките са заплашени от унищожение.Такива костенурки се събират и преместват в подходящи защитени територии.

В Центъра приемат болни, ранени и костенурки, намерени на неподходящи за тях места сред хората. След като преминат лечение и възстановяване ги освобождават сред себеподобни, далеч от хората. Поколението на пациентите в Центъра също се освобождава. Ежегодно лечебницата приема и лекува между 200 и 300 пациента и освобождава около 250 бебета. По този начин балансира негативната тенденция на намаляване на костенурките в някои територии.

Центърът за костенурки се намира в Несебърското село Баня, съвсем близо до морското крайбрежие и приема туристи и посетители през лятото. Освен пациенти, там се отглеждат и някои редки и изчезващи видове костенурки от цял свят, някои от които са най-красивите, а други са гигантите на планетата.

В центъра се провеждат и детски летни лагери с разнообразна програма на открито. Всеки е добре дошъл да разгледа, научи и преживее повече с костенурките. Макар и национално значим, Центърът за костенурки няма голяма популярност.

Тази година той привлече вниманието на обществеността и бе номиниран в Годишните награди за биоразнообразие и климат 2021 на Българска Фондация за Биоразнообразие в две категории "Най-успешна кампания" и „Активист на природата”. Гласуването започна и ще продължи до 28.10.2021 г.

Ако смятате, че каузата е смислена и заслужава да бъде наградена, можете да я подкрепите чрез харесване на снимка във всяка от категориите: „Най-успешна дарителска кампания” и „Активист на природата”. Можете да подкрепите работата на центъра като направите дарение за доизграждане на зимната лечебница или за осигуряване на необходимите медикаменти. Повече по темата можете да научите на страницата на Центъра за костенурки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !