Защо котките месят? (видео)

Ако котката меси в скута ви, това вероятно е така, защото се чувства в безопасност с вас. Но защо изобщо правят това?

Ваня Милева Последна промяна на 07 септември 2023 в 00:01 4291 0

Котка, която меси, е симпатична, но какво означава това поведение?

Кредит Happy Dr. Jones | Celeste Lindell | Flickr (CC BY 2.0)

Котка, която меси, е симпатична, но какво означава това поведение?

Ако имате котка, сигурно сте я виждали да натиска и изпъва предните си лапи, като редува лявата и дясната. Това поведение, известно като месене, тъй като наподобява действието на месене на тесто. Котките често извършват това движение върху мека повърхност като например одеяло, скута на човек и други животни.

Защо котките месят?

Въпреки че причината не е сигурна, най-вероятното обяснение е, че това е поведение, останало от котешкото детство, разказва пред Live Science Сюзън Хейзъл ( Susan Hazel), доцент по поведение на животните, хуманно отношение и етика в Университета в Аделаида, Австралия. По време на кърмене котето ритмично мачка с лапичките си тялото на майката, за да стимулира притока на мляко.

Месенето е поведение, което започва, когато котаракът е още котенце. 

"Поведението на месене е много сходно с това, което котенцата използват при сучене", разяснява Хейзъл. "Процесът на сучене, а също и феромоните, които се отделят около млечните жлези, вероятно го правят много приятно занимание."

Котките могат да продължат да месят и в зряла възраст, "особено когато са в присъствието на човек, с когото се чувстват в безопасност, или когато се качат на особено пухкава възглавница или одеяло, защото свързват поведението на потупване с лапички с комфорта, който са изпитвали, когато са кърмили", отбелязва пред Live Science Лора Уотсън (Laura Watson), асистент по хуманно отношение към котките в International Cat Care в Уилтшир, Англия.

В подкрепа на това обяснение е начинът, по който котките могат да слюноотделят, когато извършват това поведение, и дори могат да смучат повърхността, която са месели, посочва Хейзъл.

Друго възможно обяснение за месенето е свързано с ароматичните жлези в възглавничките на котките.

"Възможно е месенето да се използва за нанасяне на мирис", разсъждава Хейзъл. По този начин котките могат да маркират територия.

Все пак "мисля, че има разлика между поведението на месене - наблюдавано, когато котките са спокойни и са в скута ви, например - и драскането на предмети и дърво, което е по-вероятно да е за отлагане на мирис", заключава Хейзъл.

Ако човекът, който се грижи за котката, намира месенето за болезнено, "може да постави дебело одеяло или възглавница в скута си, за да може котката да седне и да меси, което ще помогне да се предпази", обяснява Уотсън. "Одеялото или възглавницата могат да бъдат оставени навън около котката, за да може тя да ги размачква, когато стопанинът не присъства, защото те ще миришат познато и ще ѝ помогнат да се чувства в безопасност."

Уотсън препоръчва стопаните да подрязват ноктите на котките си.

Лицето, което се грижи за котката, може също така да се опита да я обучи да не протяга нокти, когато меси.

"Или дайте поощрение - храна или погалване - когато меси без нокти, или, ако меси с нокти, можете да станете и да се преместите", съветва Хейзъл.

Котката никога не трябва да бъде наказвана за месене, отбеляза Уотсън. "Това е нормално поведение и наказанието може да доведе до разпадане на връзката между стопанина и котката, тъй като котката не разбира, че причинява болка", посочва тя.

Източник: Why do cats knead?,  Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !