Котките знаят собствените си имена, дори ако се преструват, че не ги знаят

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 април 2019 в 12:02 12843 1

Кредит Pxhere

На повечето собственици на котки е познато безнадеждното чувство, когато се опитват да извикат ​​името на домашния си любимец само за да бъдат игнорирани или, още по-лошо, удостоени с пренебрежително движение на опашката.

Анализ на котешкото поведение установи, че котките наистина знаят името си, но изглежда че просто не ги е грижа, когато ги викате.

Астуко Сайто (Astuko Saito) от Университета "София" (Sophia University) в Япония и нейните колеги решават да разберат дали домашните котки могат да различават собственото си име и други подобни звуци, дори когато ги произнася непознат.

Налице са обширни изследвания за това колко добре ни разбират кучетата и дали те реагират на конкретни думи или само на интонацията на гласа, но малко подобни проучвания върху котките са достигнали до рецензирани списания.

Сайто и колегите й наблюдават реакцията на котките, когато чуват собствените си имена, в сравнение с думи с подобна дължина и имената на други котки от същото жилище. 

Те съобщават в Scientific Reports, че по-голямата част от котките показват ги разбират. Екипът анализира начина, по който ушите, главите, опашките и краката на животните се движат в отговор на звуците от различните думи. 

Много от котките вероятно са свикнали със звуците, така че ако наистина познават името си, Сайто и колегите й са убедени, че ще видят различна реакция, когато го чуят.

В експеримента, 11 от 16 котки показват спад в активността между първата и четвъртата дума, която чуват, което показва, че те свикват с записите. От тези 11 котки 9 реагират отново, когато чуят името си.

Когато Сайто извърши същия тест с чужд глас, а не на собственика на котката, този път 20 котки привикват към думите и 13 от тях реагират отново на собствените си имена.

Защо котките не реагират винаги, когато ги викат? Според Сайто те просто ни игнорират.

"Котките не са еволюирали, за да отговорят на човешките призиви", коментира Сайто. "Те ще общуват с хората, когато искат. Това е котка."

Източник: Pet cats know their names they just sometimes prefer to ignore you, New Scientist

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

05.04 2019 в 14:31

Тукашния огромен космат търбух си знае и името, и няколко прякора, както и поне двайсетина други фрази, които са важни за неговото ежедневие. И понеже не му стига акъла за структурата на човешката реч, разпознава неговите си неща и извън контекста.

А това че не са еволюирали за да общуват с хората не е вярно. Имаме около 10 хиляди години коеволюция между белите хора и котките, което за котките са едно 50 хиляди поколения. Това е довело до значими промени и в хората, и в котките - особено в котките, които са сменили и гласовия си апарат (никой от дивите им предшественици не мяука), и доста от инстинктите.

С хората е още по-забавно - азиатците инстинктивно ги е страх защото най-близкото до котката което познават яде азиатци. Белите нямат никакъв страх от котки и пренасят това си отношение и към близки видове, които са си за страх. И това е вродено и не зависи от възпитание и култура.