Защо толкова малко жени печелят Нобелова награда за природни науки

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 октомври 2018 в 00:00 4663 1

Физикът Дона Стрикланд, която получи Нобеловата награда за работата си върху ултравиолетовите лазери. Когато името й бе обявено, търсенето на името на "Strickland" в Уикипедия не доведе до нищо. Редакторите на Уикипедия не бяха убедени, че работата на Стрикланд е достатъчно важна, за да заслужи статия в сайта.

Учудващо малко жени са носители на Нобелова награда в областта на медицината, природните и социалните науки.

Екип учени от Дания реши да провери дали жените получават Нобеловите награди по-рядко, отколкото предполага съотношението между половете на занимаващите се с наука.

Оказа се, че наистина в тези дисциплини средно има по-малко жени, но сред тях стават непропорционално малко нобелисти.

Резултатите са публикувани на сървъра arXiv.org.

3 жени на 100 нобелисти

Дона Стрикланд, която спечели Нобеловата награда за физика през 2018 г., стана третата жена лауреат в цялата история на наградата в тази категория. Преди нея Нобеловата награда бе връчвана само на Мария Кюри през 1903 г. и на Мария Гоперт-Майер през 1963 г. от всичките 112 пъти връчвания на наградата.  

Има само 21 жени от 688 носители на Нобелова награда в областта на природните науки, близо 3 жени на всеки 100 мъже лауреати.

Разпределение на Нобеловите награди от 1901 до 2018 г. по пол. Gender Bias in Nobel Prizes / Per Lunnemann, Mogens H. Jensen and Liselotte Jauffred

Дисбалансът

Авторите обаче смятат, че това не се дължи на предполагаемия сексизъм на Нобеловия комитет.

Тъй като средната възраст на лауреатите на Нобелова награда е 55 години, изследователите приемат, че лауреатите с Нобелова награда са извадки от разпределението по пол на старши преподавателите. Освен това, лауреатите на Нобелова награда получават наградата си за открития, направени преди 15 години средно.

За да отчетат това, учените събират списъци на преподаватели в американските университети с посочване на пола и научната дисциплина от 1973 до 2010 г. Приемайки, че делът на мъжете и жените в тази извадка е представителен, авторите го използват, за да изчислят това съотношение на световно ниво от 1901 до 2010 г.

В резултат на това те успяха да изчислят дела на мъжете и жените, които отговарят на средните критерии за лауреат за всяка година.

Оказа се, че "водещите жени учени е по-малко вероятност да получат Нобеловата награда, отколкото може да се предположи въз основа на съотношението между половете".

Хората не са променили своите представи за това, как изглежда един учен, откакто Вилхелм Рентген спечели първата Нобелова награда по физика през 1901 г. Колекция Wellcome , CC BY

Причините 

За да обяснят това, авторите предлагат няколко хипотези.

Първо, те не смятат, че е заради това, че Нобеловият комитет има някакви предразсъдъци спрямо жените.

На второ място, жените трябва да преодоляват значителен брой препятствия и предразсъдъци по време на кариерата си, често преди да достигнат позиции или влияние, достатъчни за получаване на най-високите награди.

Това схващане се подкрепя от факта, че жените лауреати е много по-малко вероятно да са омъжени или да имат деца, отколкото лауреати от мъжки пол. Това може да означава, че ограниченията, свързани със семейния начин на живот, не позволяват на жените да станат потенциални лауреати.

Малкият брой жени лауреати на Нобелова награда повдига въпроси за изключването на жените от образованието и кариерата в науката. Въпреки напредъка, започнал през миналия век има достатъчно доказателства, че жените остават по-слабо представени в сферата на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), пише за Тhe Сonversation Мери Фенени (Mary Feeney), професор по етика в Университета на Аризона.

Проучванията показват, че онези, които продължават да се занимават с наука, са изправени пред явни и скрити бариери в кариерата си. Пристрастността е най-интензивна в области, които са преобладаващо мъжки, където жените не разполагат с критична маса на представителство и често се разглеждат като символични или чужди.

Добрите новини

Когато жените заемат челни позиции в спорта, политиката, медицината и науката, те служат като примери за подражание за всички, особено за момичетата и другите жени.

Традиционните стереотипи твърдят, че жените "не харесват математиката" и "не са добри в науката". Както мъже, така често и жени имат подобно мнение, но изследванията ги оспорват. Те показват, че момичетата и жените избягват да учат инженерство. природни науки и математика не поради когнитивна неспособност, а заради образователната политика, културния контекст, стереотипите и липсата на модели за пример.

През последните няколко десетилетия усилията срещу тези стереотипи с образователни реформи и индивидуални програми увеличат броя на момичетата, търсещи кариера в науката и технологиите - от колеж до следдипломна квалификация.

Жените с висши образователни степени остават слабо представени в научните и инженерните професии в САЩ, макар и по-малко, отколкото в миналото. С изключение на компютърните / математическите науки, жените увеличиха своя дял във всяка широка професионална група от началото на 90-те години.

Когато жените не разполагат с критична маса - около 15% или повече - те имат по-малко възможности да се застъпват за себе си и по-вероятно да бъдат възприемани като малцинствена група и изключение.

Но въпреки това жените все по-често проявяват интерес към кариерата в STEM и търсят в учебните заведения специалности в областите STEM. Сега жените съставляват около половината от хората, работещи в областта на психологията и социалните науки и все повече  - като научни работници, въпреки че компютърните и математическите науки са изключение. Според Американския физически институт жените имат около 20% от бакалавърските степени и са 18% от докторантите по физика, което е увеличение от 1975 г., когато жените представляват 10% от бакалаврите и 5% от докторантите по физика.

Да се надяваме да не е нужен още половин век да чакаме до следващата жена нобелист по физика. И интересът към нея да е само заради нейната работа, а не заради нейния пол.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11730

1

Батко

31.10 2018 в 14:13

Прощавайте, тая статия не е ли противоконституционна?