Животът се е появил само 400 млн години след образуването на Земята

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 октомври 2015 в 13:42 6202 0

Животът на Земята се е появил 300 милиона години по-рано, отколкото се мислеше досега. Това твърдение на учени от Калифорнийския университет и Университета Станфорд е на базата на следи от живот в минерали циркон на възраст от 4,1 милиарда години.

Тези резултати са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Най-старите циркони на Земята са от масива Джак Хилс (Jack Hills) в Западна Австралия. Учените отдавна ги изследват, опитвайки се да определят точната им възраст. Най-крайните оценки на възрастта им са 4.2 и даже 4.46 милиарда години. Но макар, че тези две дати се оспорват, все пак цирконите си остават най-старите минерали на Земята.

Учените изследвали малки графитни включения в тези минерали и вътре в един циркон на възраст от 4,1 милиарда години открили високо съотношение на въглеродните изотопи C12 / C13, което е характерно за жива материя. Това пренася времето на появата на земната биосфера с още 300 милиона години, в сравнение със сегашните представи. Може би изотопите на въглерода са принадлежали на някакви примитивни колонии от микроорганизми от неизвестен вид, пише Асошиейтед прес, позовавайки се на един от авторите на Марк Харисън (Mark Harrison) от Департамента по Науки за Земята, планетите и космоса в Калифорнийския Университет.

Снимка с електронен микроскоп на графитните включения в един от най-старите циркони на Земята.

Въпросът за времето, по което се е появил животът на Земята все още няма ясен отговор. Вкаменелостите показват, че първите организми са се появили преди 3,5 милиона години. Биогенни молекули, наречени хемофосили, намерени от учените в древни скали, показват по-ранна поява на живота - преди 3,8 милиарда години.

Ще може ли да се докаже, че още преди 4.1 милиарда години, планетата е имала биосфера?

В този период от еволюцията на нашата планета нещата са се случвали много бързо. По това време тя е била само на някакви си 400 милиона години. Тогава Земята е представлявала тъмен огнен свят, покрит със стопилка от неспирните изригвания и метеоритни бомбардировки. Смята се, че водата не е била достатъчна за появата на живот и планетата дълго време е била стерилна.

Последните проучвания обаче, включващи цирконите от Австралия, сериозно разклатиха тези представи. Може би, младата Земя не е била толкова негостоприемна за живите организми, отбелязва Science.

Ако австралийските циркони не лъжат и в тях се съдържа изотопен подпис на жива материя на възраст от 4.1 милиарда години, то това ще има важни последици за науката. Ще излезе, че животът се е появил на нашата планета, много скоро (в геоложки мащаб) след образуването на Земята.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !