2 000 мумифицирани глави на овни са открити в древноегипетския храм на Рамзес II

Ваня Милева Последна промяна на 28 март 2023 в 00:01 6167 0

 2000 мумифицирани глави на овни, открити в храма на Рамзес II в Абидос.

Кредит Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

2000 мумифицирани глави на овни, открити в храма на Рамзес II в Абидос.

Американска археологическа мисия е направила впечатляващо откритие в района на храма на цар Рамзес II в Абидос, Египет.

Екипът е открил над 2000 мумифицирани отрязани глави на овни, датиращи от епохата на Птолемеите, за които се смята, че са били оброчни дарове за фараона. Това показва, че поклонението пред Рамзес II е продължило 1000 години след смъртта му.

Освен тази забележителна находка, екипът разкрива и много по-стара дворцова сграда, датирана на около 4000 години.

Цар Рамзес II, известен още като Рамзес Велики, е един от най-могъщите и успешни фараони в Древен Египет. Той е управлявал от 1279 до 1213 г. пр.н.е., по време на периода на Новото царство, и е третият фараон от 19-ата династия. Рамзес II е известен с военните си кампании, които разширяват Египетската империя и спомагат за осигуряването на нейните граници.

Приношенията са направени на Рамзес II хилядолетие след смъртта му. Кредит: Egypt Ministry of Tourism and Antiquities

Според ръководителя на мисията д-р Самех Искандар (Sameh Iskandar) мумифицираните глави на овни, открити в храма на Рамзес II, датират от периода на Птолемеите, който продължава от 332 г. пр.н.е. до 30 г. сл.н.е. Откриването им в храма е удивително, тъй като подсказва, че почитта към Рамес II е продължила до 1000 години след смъртта му.

В изявление на д-р Мустафа Вазири (Mustafa Waziri), генерален секретар на Висшия съвет по археология, се казва, че мисията е открила и редица други мумифицирани животни в близост до главите на овена, включително кози, кучета, диви кози, крави, елени и щраус, намерени в неотдавна открито складово помещение в северната част на храма.

Една от мумифицираните глави на овен. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities

Мумии на животни в Древен Египет

Мумифицирането на животни, особено котки, кучета и овни, е било често срещана практика в Древен Египет. Египтяните вярвали, че животните притежават голяма духовна сила и са свързани с различни божества. Мумифицирането им е позволявало да запазят тялото и душата на животното, които според тях са придружавали душата на собственика в задгробния живот. В някои случаи животните са били мумифицирани в знак на почит към боговете, а в други се е смятало, че те са били жертвоприношения на боговете.

В Древен Египет овенът е бил важен символ на сила и плодородие и е бил свързван с няколко божества, включително с бога с глава на овен - Хнум. Хнум бил смятан за бог на извора на Нил и се смятало, че е създал хората на грънчарско колело, използвайки глина от Нил. Той се свързвал и с плодородието, сътворението и прераждането. Хнум често бил изобразяван с тяло на човек и глава на овен и бил почитан в храмове в цял Египет. Овенът се е смятал за свещено животно и често е бил мумифициран - като жертвоприношение на боговете или като символ на сила и плодородие. Значението на бога овен в древноегипетската култура е отразено в тяхното изкуство, религия и митология.

Находки от последното откритие в Абидос. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities 

В миналото археолозите са правили важни открития, свързани с мумифицирани овни в Египет. През 2009 г. в храмовия комплекс Карнак в Луксор е открита гробница с 50 мумифицирани овена, а през 2014 г. в древно гробище в Абидос е намерен мумифициран овен с позлатени рога и сложна яка.

Но неотдавнашното откритие на над 2000 глави на овни обаче определено е най-голямото по рода си в Египет. Много от тези глави са били украсени, което показва, че са били използвани като жертвоприношения.

Мумия на овен, вероятно съставена от кости и обвивка. Рогата са открити. Увит е в ленено платно, а детайлите, като например очите, са изрисувани. Намерена в Тебес, Египет. Кредит: Trustees of the British Museum / CC by SA 4.0

Дворцова сграда от шестата династия

Освен мумифицираните глави археологическият екип от Института за изследване на древния свят към Нюйоркския университет открива и голяма дворцова сграда от Шеста династия с характерна и уникална архитектурна конструкция, включваща стени с дебелина пет метра. Археолозите посочват, че тази сграда ще доведе до преоценка на дейностите и архитектурата на Абидос през тази епоха, както и на естеството на дейностите, които са се извършвали преди Рамес II да създаде своя храм.

Шестата династия е период с голямо значение в историята на Древен Египет. Продължил е приблизително от 2323 до 2150 г. пр. н. е. и по време на него са построени няколко монументални постройки, включително пирамиди и храмове. Фараоните от Шеста династия са известни с военните си кампании, които разширяват египетската империя в Нубия и Либия.

Дворцова сграда от Шеста династия, открита в храма на Рамзес II. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities 

Мисията успява да разкрие и части от северната стена, обграждаща Храма на Рамзес II, което добавя нова информация към представата на учените за обекта, откакто той е открит преди повече от 150 години.

Открити са и части от статуи, останки от древни дървета, дрехи и кожени обувки. Екипът ще продължи работата си по разкопките на мястото, за да разкрие повече за историята на този обект и да проучи и документира откритото през настоящия сезон на разкопките. Откритието дава ценни сведения за историята на храма на цар Рамзес II и околността, като хвърля нова светлина върху археологическото и историческото значение на храма.

Фрагмент с йероглифи, открит в храма на Рамзес II. Кредит: Ministry of Tourism and Antiquities .

Източник: Breaking: 2000 Mummified Rams Heads Found at Temple in Egypt!, Ancient Origins

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !