Ако говорите на съпруга си, както говорите с кучето си, ще имате по-щастлив брак

Ваня Милева Последна промяна на 19 март 2024 в 00:00 2988 1

Ново изследване от университета Лоранд показва, че двойките с най-дългогодишен траен брак често преминават в изненадващ начин на говор: такъв, който много прилича на начина, по който общуваме с бебета и кучета.

Кредит Pexels, Public Domain Certification

Ново изследване от университета Лоранд показва, че двойките с най-дългогодишен траен брак често преминават в изненадващ начин на говор: такъв, който много прилича на начина, по който общуваме с бебета и кучета.

Ново изследване от университета Лоранд показва, че двойките с най-дългогодишен траен брак често преминават в изненадващ начин на говор: такъв, който много прилича на начина, по който общуваме с бебета и кучета.

Това включва умилителни изражения на лицето, високи тонове и опростен език – същите отличителни белези на "говоренето на бебешки".

"Начинът, по който родителите разговарят с бебетата и един с друг, споделя много прилики в начина, по който се променят израженията на лицето им", отбелязва Едуа Коос-Хутас (Édua Koós-Hutás), водещ изследовател в проучването.

"Тази прилика вероятно произтича от емоционалната близост и обвързване и може да помогне за създаването на искрена и фокусирана атмосфера, когато си говорят помежду си."

Универсалният език на любовта: Бебешкият

Определено сте виждали този начин на общуване. Това е нежното гукане, писклив глас и големи усмивки, които родителите отправят към бебетата си.

Този стил на говорене всъщност помага на бебетата да научат езика и да се чувстват обичани.

Интересното е, че правим същото с кучетата. Може да не обсъждаме философия с нашите космати приятели, но все пак използваме този напевен глас и умалителни обръщения, за да предадем прости послания и емоции.

Изражение на лицето и тон

Проучването внимателно изследва 46 женени лица, които имат бебе и куче. Изследователите внимателно анализират израженията на лицето и емоционалните им състояния, докато общуват със своя съпруг, дете и домашен любимец поотделно.

Когато разговарят с кучетата си или рецитират детски стихчета на бебетата си, участниците показват по-изразителни движения на лицевите мускули. Този подход е ефективен при улавянето и задържането на вниманието на слушателя, независимо дали слушателят е човек или животно.

Брачни разговори в трайни връзки

Изненадващо, подобен модел на движения на лицето и тон се появява, когато съпрузите общуват помежду си. Това показва, че тези по-силни изражения може да играят роля в засилването на емоционалната връзка между тях.

Едно от най-изненадващите открития бе колко често участниците използват "изненадани" изражения на лицето – широко отворени очи, повдигнати вежди и широки усмивки – заедно с преувеличени движения на устата, когато разговарят със своите съпрузи.

За разлика от това, при общуване с непознати се наблюдава по-обрани изражения на лицето. Това показва колко мощни са тези комуникационни техники – те изграждат интимност и разбирателство в най-близките ни взаимоотношения.

Ефективен брачен разговор

Бракът не е само споделени думи, както показва това проучване. Констатациите предлагат закачливо напомняне, че любовта се изразява по най-прости начини.

"Лесно е да изпаднеш в рутина при дългосрочно партньорство", обяснява Коос-Хутас. "Това изследване показва, че тези малки моменти на безгрижна, почти детска комуникация може да са ключова съставка за поддържане на тръпата жива."

Така че, следващия път, когато вашата съпруга или съпруг се усмихне с прекален ентусиазъм и писклив бебешки глас, не повдигайте вежди.

Може би те просто казват "Обичам те" по начин, който е доказано успешен сред видовете – включително нашия собствен.

Повече за "бебешкия" говор

Както бе споменато по-горе, "бебешкият" говор представлява специален начин на говорене, който родителите често използват, когато общуват с бебета и малки деца.

Тази уникална форма на реч се характеризира с по-висок тон, по-бавно темпо и по-изразителна интонация. Този начин на общуване не е глупав или прост. Напротив, това е сложно и интуитивно средство за ангажиране на вниманието на детето и улесняване на езиковото развитие.

Характеристики на бебешкия говор

"Бебешкият" говор не означава само говорене с високи тонове. Той включва набор от гласови и негласови елементи, предназначени да направят комуникацията по-ангажираща и разбираема за бебета. Основните му характеристики включват:

  • По-висок тон: Родителите често говорят с по-висок тон от нормалното, което се смята, че привлича по-ефективно вниманието на бебето.
  • По-изразителна интонация: Покачванията и спадовете на височината са по-изразени, което прави говорния модел по-ангажиращ и по-лесен за проследяване от бебетата.
  • По-бавно темпо: По-бавното говорене дава на бебетата време да обработят звуците и значенията на думите.
  • Ясно произношение: Думите се артикулират по-ясно, което подпомага процеса на учене.
  • Опростен речник: Използването на по-прости думи помага на бебетата да схванат значението на фрази и изречения.
  • Повторение: Повтарянето на думи или фрази помага за укрепване на изучаването на език.

Ползите от бебешкия говор

В обобщение, този начин на говорене е много повече от просто бебешки разговори. Той е мощен инструмент, който родителите използват инстинктивно, за да научат децата си на нюансите на езика и комуникацията. Използвайки този специализиран модел на реч, родителите не само подобряват езиковите способности на децата си, но и укрепват емоционалните връзки с тях.

Като такова, motherese е доказателство за интуитивните начини, по които хората адаптират поведението си, за да отглеждат и образоват своите потомци, отразявайки дълбоката любов и грижа, която родителите изпитват към децата си.

Справка:  Édua Koós-Hutás, Barbara A. Kovács, József Topál, Anna Gergely; The face behind the caring voice: A comparative study on facial prosodic features of dog-, infant- and adult-directed communication;
Applied Animal Behaviour Science, 2024, 106203, ISSN 0168-1591, https://doi.org/10.1016/j.applanim.2024.106203 
( https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159124000510 )

Източник: Talking to your spouse like you talk to your dog leads to a happier marriage, Sanjana Gajbhiye, Earth.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

19.03 2024 в 07:41

Защо ти е куче, ако имаш мъж!

Бъди мъж, кажи Бау!

Еее, защо изяде закуската на децата, и гледаш виновно, гузньо!

И други ми дойдоха на ум...