Дали независимо са измислили писмеността си хората от Великденския остров?

Ваня Милева Последна промяна на 15 март 2024 в 00:00 3282 0

Дървена плоча от Рапа Нуи с издълбани в нея глифове ронгоронго

Кредит Silvia Ferrara

Дървена плоча от Рапа Нуи с издълбани в нея глифове ронгоронго

Датирането на дървени плочки, съдържащи език от символи, наречен ронгоронго, може да са доказателство, че хората от Рапа Нуи, известен също като Великденския остров, са създали своя собствена писмена система без влиянието на европейски езици.

Ако ни попитат, кой е изобретил писмеността, обикновено се колебаем между шумерите и древните египтяни.

Но ето че трябва да имаме предвид и един изолиран тихоокеански остров. В Рапа Нуи или Великденския остров, в източната част на Тихия океан, хората са издълбавали символи, наречени кохау ронгоронго, върху дървени плочи. Никога не са били дешифрирани, но много лингвисти смятат, че това е писменост.

Европейците за първи път забелязват ронгоронго преди повече от век, след като за първи път достигат острова. Те са предположили, че хората от Рапа Нуи не са го измислили самостоятелно, а са взаимствали идеята от грамотни европейци.

Вече има условни доказателства, че този история е грешна. Една от дървените плочки ронгоронго изглежда е на векове, което означава, че датира много преди пристигането на европейците. Изводът е, че ронгоронго е наистина независимо изобретение на писменост, което се е случило в контекст, драстично различен от всички останали, преминали този крайъгълен камък.

Това е всъщност огромно постижение, ако е истина.

От една страна, става въпрос за техническите въпроси за това колко стари са плочките с ронгоронго и дали това може да се квалифицира като писменост. Но става въпрос и за европейските предразсъдъци срещу местните култури, особено през колониалния период – последствията от които се проявяват и днес.

Карта на Великденския остров. Кредит: Wikimedia Commons

Портрет на Рапа Нуи

Рапа Нуи е един от стотиците острови, разпръснати из необятната шир на Тихия океан. Наречени общо Полинезия, това са едни от последните места, заселени от хора през последните 3000 години. Полинезийските народи идват от Азия, която лежи на запад, и населяват островите от запад на изток. Рапа Нуи, като най-източния остров, е последният заселен. Има несигурност относно точната дата, но проучване от 2020 г. я поставя между 1150 и 1280 г. сл. н. е.

Рапа Нуи е трудно за живеене място. Валежите са непостоянни, така че жителите може да са разчитали на сладководни извори за вода. Въпреки това те успяват да създадат стотици каменни статуи на човешки фигури, наречени моаи. Те често са били издигани върху каменни платформи, наречени аху.

Първите европейци пристигат на острова на 5 април 1722 г. - това е неделята на Великден, откъдето идва и неместното име на острова.

Водят се разгорещени спорове относно случилото се през следващите векове. Според една от версиите островитяните прекомерно са експлоатирали екосистемата на острова, например чрез обезлесяване, което е довело до рязък спад на населението и широко разпространено насилие. Много антрополози обаче не са на това мнение. Например генетично проучване от 2021 г. установява, че населението се е запазило стабилно в продължение на векове, а археологическите доказателства показват, че обществото е било доста мирно.

Писмеността кохау ронгоронго се състои от глифове, които приличат на хора, животни, растения и други форми, гравирани върху дървени предмети, включително дъски, жезъл и статуетка. Подобни глифове са издълбани на някои от скалите на Рапа Нуи.

Ронгоронго е написан в интересен формат. Горният ред на плочката се чете отляво надясно, но следващият ред върви отдясно наляво, също е и с главата надолу, така че трябва да я въртите непрестанно, докато я четете.

"Това е уникална особеност, която е специфична за ронгоронго и за никоя друга известна система за писане", коментира Силвия Ферара (Silvia Ferrara) от Университета в Болоня в Италия.

Ронгоронго никога не е било дешифрирано.

"Това не може да бъде нищо друго освен местния диалект Рапа Нуи“, смята Ферара, но никой не е разбрал как глифовете съответстват на изговорените звуци. Възможно е това да не е напълно развита писмена система, в която да са кодирани всички звуци на езика, а по-скоро "протописменост", която кодира само аспекти на езика и следователно може да бъде разбрана само в някакъв контекст, с който ние не разполагаме.

Ключовият проблем при опитите да се разбере ронгоронго, е ограниченият размер на извадката. Външни хора го забелязват за първи път през 1864 г. и през следващите няколко години мисионерите премахват всички известни образци на писмеността от острова - някои са унищожени, а други са разпръснати по света.

Нещо повече, по това време островитяните спират да произвеждат ронгоронго. Търговци на роби от Перу отвличат много хора и донасят болести като туберкулоза. Познанията за ронгоронго са изгубени.

Всичко, с което разполагат учените, са 27 дървени предмета с глифове ронгоронго, съхранявани в редица страни.

Какво може да се направи?

Моаи. Кредит: Peakpx/CC0 1.0 Public Domain

Декодиране на ронгоронго

Обичайният наратив е, че хората от Рапа Нуи са измислили ронгоронго едва след като са се срещнали с европейците и са видели писмеността им.

"Бях доста подозрителна към тази версия", споделя Ферара "Защо ще са нужни европейски пътешественици, за да бъде изобретено писането от нула?“

От 27-те образеца, два са били датирани с радиовъглерод до 2011 г. Едната изглежда е от 1812-1836 г. сл. н. е., а другата от 1830-1870 г. сл. н. е. Това е доста след европейския контакт – но това са само две проби.

Ферара и нейните колеги вече са датирали още четири плочи, всички съхранявани в Конгрегацията на Светите сърца на Исус и Мария в Рим. Те публикуват резултатите си в Scientific Reports през февруари. Това бе преди повече от месец, но проучването остана малко извън вниманието на обществеността. 

Две от плочките имат късни дати, подобни на датираните преди: 1862-1887 г. сл. н. е. и 1832-1857 г. сл. н. е. (с малък шанс за дата през 1730 г.). Третият има много широк диапазон, 1694-1840 г. сл. н. е. – потенциално преди европейския контакт, но също така потенциално и не.

Четвъртата има драматичния резултат: 1493-1509 г. сл. н. е. Това е два века преди пристигането на европейците. Как трябва да се тълкува това?

Ферара заявява, че тя и нейните колеги са внимавали да избегнат замърсяване и други фактори, които биха могли да провалят датирането.

"Ние сме 100% сигурни за пробата и също така сме около 100% сигурни за датирането на пробата“, отбеляазва тя.

Непосредственият проблем обаче е, че радиовъглеродното датиране на дървените плочи ни казва само кога дърветата, от които идват, са били отсечени. Не ни казва кога ронгоронго е изписано върху тях – въпреки че Ферара отбелязва, че вековното дърво често е неподходящо за прецизна резба.

Друго усложнение идва от самото дърво. В началото на 2000-те ботаникът Катрин Орлиак (Catherine Orliac ) се опита да идентифицира видовете дървета, от които са издълбани плочките. Въпреки че много от плочките са направени от дърво, произхождащо от Рапа Нуи, тя условно заключава, че решаващата плоча е направена от широколистно жълто дърво (Podocarpus latifolius). Тези дървета са местни в Южна Африка и никога не са растяли на Рапа Нуи.

Възможно е европейците да са отнесли това парче дърво на острова. Възможно е също така да е достигнало до Рапа Нуи плавайки по вълните. Сега Ферара работи с ботаника Михаел Фридрих (Michael Friedrich) от Университета в Хохенхайм в Германия, за да анализира отново дървото. Въпреки че вероятно е Podocarpus, има много видове в рода и някои от тях живеят около Тихия океан. "По-вероятно е никога да не успеем да го идентифицираме със сигурност“, коментира Ферара.

Разбира се, основният проблем тук е, че цялото твърдение разчита на датирането на едно парче дърво. Затова Ферара активно се опитва да представи повече подобни п-лочки.

Няма да е лесно. "Вече се свързахме с Виенския музей", разказва тя. За съжаление, образците, които са там, са покрити с восък, което е причинило замърсяване. Друга плочка се съхранява в музей в Санкт Петербург, Русия, а Ферара е убедена, че скоро няма да получи достъп до него.

Междувременно Британският музей в Лондон отказва на Ферара, когато тя поисква да проучи таблицата ронгоронго, която се съхранява там, защото иска хората от Рапа Нуи да участват в проучванията. Освен това Британският музей притежава и две статуи моаи, които са взети от острова през 1860-те години. През февруари чилийски инфлуенсър на име Майк Милфорт стартира кампания в социалните медии, призовавайки музея да върне статуите. Ферара е наясно с това и планира да се свърже с лидерите на Рапа Нуи, преди да пътува до острова през юли.

Резултатът дотук е, че не може да се каже със сигурност какъв е произходът на знаците ронгоронго. Не може напълно да се изключи идеята, че са вдъхновени от европейците, но е напълно възможно хората от Рапа Нуи да са ги измислили без никакво външно влияние.

Независимото изобретяване на писмеността на Рапа Нуи би било драматично.

Познати са само четири такива изобретения: в Месопотамия, Египет, Китай и Мезоамерика. Знае се и че съществуват доказателства, че инките от Южна Америка са писали не с букви или символи, а с възли – и че една културите в днешно Перу може да е използвала "семасиографско" писане, в което символите представляват понятия, а не звуци. Освен това, "истинската" писменост може да се е развила от по-прости предшественици, някои от които са били изрисувани по стените на пещери и датират отпреди десетки хиляди години. Все пак известните независими изобретения на писменост могат да се преброят на пръсти.

Рапа Нуи не е мястото, където може да се очакват подобна иновация. Обществата, които са изобретявали писменост (като Древен Египет), са били винаги сложни държави с йерархии, бюрокрации и градове, което предполага, че изобретяването на писмеността е било стимулирано от трудностите  да се управлява такова общество. Рапа Нуи обаче не е била сложна държава, така че ако нейните хора са измислили писмеността, те са го направили по някаква друга причина.

Темата не е приключена. Засега е тъжно, че европейците успяват да унищожат това, което може би е било уникална писмена система, в рамките на години след като я намират. Но също така е вълнуващо да проследим какво се случва по-нататък с ронгоронго – и да преосмислим историята на Рапа Нуи.

Справка: Ferrara, S., Tassoni, L., Kromer, B. et al. The invention of writing on Rapa Nui (Easter Island). New radiocarbon dates on the Rongorongo script. И 14, 2794 (2024). https://doi.org/10.1038/s41598-024-53063-7 

Източник: Did the people of Easter Island independently invent writing?, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !