Добре планирана система срещу наводнения на 4000 години е открита в Китай

Древните водопроводни тръби в Китай показват, че хората са усвоили комплексно инженерство без нуждата от централизиран държавен орган.

Ваня Милева Последна промяна на 16 август 2023 в 11:15 3741 0

Снимка на водопроводни тръби на място, водещи до дренажен ров близо до южната порта на Пинлянтай.

Кредит Yanpeng Cao

Снимка на водопроводни тръби на място, водещи до дренажен ров близо до южната порта на Пинлянтай.

Инфраструктура за защита от наводнения от древни керамични водопроводни тръби, най-старата, открита някога в Китай, показва, че хората от неолита са били способни на сложни инженерни подвизи без нуждата от централизирана държавна власт, установи ново проучване на изследователи от Университетски колеж в Лондон.

В проучване, публикувано в Nature Water, археологически екип описва мрежа от керамични водопроводни тръби и дренажни канавки в ограденото с китайска стена място Пинлянтай, датираща отпреди 4000 години. Мрежата е свидетелство за сътрудничеството между хората от неолита за изграждане и поддържане на дренажната система, въпреки че няма доказателства за наличието по това време на централизирана власт или орган.

"Откриването на тази керамична водопроводна мрежа е забележително, защото хората от Пинлянтай са успели да изградят и поддържат тази сложна система за управление на водата с камък стари инструменти и без организирането на централна властова структура. Тази система би изисквала значително ниво на планиране и координация в цялата общност и всичко е направено от общността", обяснява д-р Идзие Джуан (Yijie Zhuang) от Института по археология на Университетския колеж в Лондон, водещ автор на статията.

Местоположение на Пинлянтай (PLT), датираща отпреди 4000 години. Кредит: Mao, R., Cai, Y., Ma, L. & Cheng, X. Early to mid-Holocene paleoclimatic changes recorded by the stalagmites from the Magou Cave, Henan Province (in Chinese). J. Earth Environ. 7, 254–268 (2016).

Керамичните водопроводни тръби съставляват дренажна система, която е най-старата пълна система, откривана някога в Китай. Изработени чрез свързване на отделни сегменти, водопроводните тръби минават покрай пътища и стени, за да отклоняват дъждовната вода и показват напреднало ниво на централно планиране на неолитния обект.

a, План на ограденото място Пинлянтай. b, Схема на реконструираните къщи, пътя и дренажната система в района на разкопките от 2016 г. и 2019 г. Кредит: Li, C., Cao, Y., Zhang, C. et al. Earliest ceramic drainage system and the formation of hydro-sociality in monsoonal East Asia. Nat Water (2023). https://doi.org/10.1038/s44221-023-00114-4

Изненадващо за изследователите е, че селището Пинлянтай показва малко доказателства за социална йерархия. Къщите му са еднакво малки и не показват признаци на социално разслоение или значително неравенство сред населението. При разкопките в градското гробище също не откриват доказателства за социална йерархия в погребенията, което е значителна разлика от разкопките в други близки градове от същата епоха.

Но въпреки очевидната липса на централизирана власт, населението на града се събра и предприе внимателната координация, необходима за производството на керамичните тръби, планирането на разположението им, инсталирането и поддръжката им, проект, който вероятно е изисквал много усилия от голяма част от общността.

Снимка в близък план на сегменти от водопроводни тръби, монтирани заедно на място в Пинлянтай. Кредит: Yanpeng Cao

Нивото на сложност, свързано с тези тръби, опровергава по-ранната представа в областта на археологията, според която само централизирана държавна власт с управляващи елити би могла да събере организацията и ресурсите за изграждане на сложна система за управление на водата. Докато други древни общества със сложни водни системи често са имали по-силно, по-централизирано управление или дори деспотизъм, Пинлянтай демонстрира, че това не винаги е било необходимо и по-егалитарните и общностни общества също са били способни на тези видове инженерни подвизи.

"Пинлянтай е необикновено място. Мрежата от водопроводни тръби показва напреднало разбиране на инженерството и хидрологията, което преди се смяташе за възможно само в по-йерархичните общества", разказва съавторът д-р Хай Джан (Hai Zhang) от Пекинския университет.

Пинлянтай се намира в сегашния квартал Хуайян на град Джоукоу в централен Китай. По време на неолита в града е имало около 500 души със защитни глинени стени и ограден ров. Разположен в горната равнина на река Хуай в обширната равнина Хуанхуайхай, климатът на района преди 4000 години е бил белязан от големи сезонни климатични промени, при които летните мусони обикновено изсипват половин метър дъжд в региона месечно.

Древните водопроводни тръби в Китай показват, че хората са усвоили комплексно инженерство без нуждата от централизиран държавен орган

Сегменти от керамичната водопроводна тръба, изкопан в Пинлянтай, сега в Института за културни реликви и археология на провинция Хенан в Хуайян. Кредит: Yanpeng Cao

Контролът на тези наводнения е важен, за да се предотвратят наводненията да залеят къщите в района. За да помогнат за смекчаване на прекомерната дъждовна вода по време на дъждовните сезони, хората от Пинлянтай изграждат и управляват двустепенна дренажна система, която не прилича на никоя друга от онова време. Те изграждат прости, но координирани линии от дренажни канавки, които вървят успоредно на техните редици от къщи, за да отклонят водата от жилищния район към поредица от керамични водопроводни тръби, които отвеждат водата в околния ров и далеч от селището.

Тези керамични водопроводни тръби представляват напреднало ниво на технология за времето. Въпреки че има известно разнообразие в декорациите и стиловете, всеки сегмент от тръба е с диаметър около 20 до 30 сантиметра и дължина около 30 до 40 сантиметра. Многобройните сегменти имат жлебове, за да се монтират един в друг, за да транспортират вода на дълги разстояния.

Изследователите не могат да кажат конкретно как хората от Пинлянтай са организирали и разпределили труда помежду си, за да изградят и поддържат този тип инфраструктура. Този вид общинска координация би била необходима и за изграждането на земните стени и рова около селището.

Дренажната система в Пинлянтай е уникална от водните системи навсякъде по света по това време. Целта му да отвежда дъждовна и наводнена вода от мусоните се различава от други неолитни системи в света, много от които са били използвани за отводняване на канализационна вода или други цели.

Справка: Li, C., Cao, Y., Zhang, C. et al. Earliest ceramic drainage system and the formation of hydro-sociality in monsoonal East Asia. Nat Water (2023). https://doi.org/10.1038/s44221-023-00114-4 

Източник: China’s Ancient Water Pipes Show People Mastered Complex Engineering Without The Need For A Centralized State Authority, AncientPages.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !