Древни структури на маите са подравнени за използване като 260-дневен календар

Ваня Милева Последна промяна на 11 януари 2023 в 00:01 2221 0

Обектът Буенависта в деня на изравняване на изгрева. Кредит: Takeshi Inomata

Древните култури на Централна Америка са използвали сложни 260-дневни календари, базирани на познанията им за Слънчевата система.

Трудно е да се разбере как маите и олмеките са следвали своя календар, но трима изследователи откриват как е използвана тази усъвършенствана календарна система, изследвайки астрономическата ориентация на стотици церемониални структури, построени преди хиляди години по крайбрежието на Мексиканския залив.

В статията си, публикувана в списание Science Advances, Иван Шпрайц (Ivan Šprajc), Такеши Иномата (Takeshi Inomata) и Антъни Авени (Anthony Aveni) описват как технологията за сканиране LIDAR от самолет им е позволила да видят подравняването на древните структури. Те обсъждат също така как тези структури биха могли да бъдат използвани от древните култури.

Предишни изследвания показват, че древните хора, живеещи в Мезоамерика, са разработили и използвали 260-дневен календар още през 300-200 г. пр.н.е. Писмените доказателства са открити върху фрагменти от гипсови стенописи.

Но след това откритие изследователите подозират, че такъв календар е бил разработен много преди хората, които са го използвали, да разработят средства за записването му. В това ново проучване изследователите откриват доказателства за такъв календар, направен хиляди години по-рано с помощта на големи структури.

Обектът Ел Макабил. Кредит: Takeshi Inomata

Работата включва насочване на лазерната техника LIDAR (“Light Detection And Ranging”, „светлинно откриване и измерване“) към земята от самолет, летящ над крайбрежието на Мексиканския залив. Изследователите наблюдават останките от 415 церемониални комплекса, построени от олмеките или маите. Анализът на постройките показва, че са разположени по начин, който отбелязва изгрева и залеза на небесните тела в определени дни, представени в 260-дневен календар. Те отбелязват, че повечето от ъглите на комплексите са подравнени от изток на запад, което би съответствало на изгрева и залеза на небесни тела като Слънцето. Постройките са датирани между 1100 г. пр. н. е. и 250 г. от н. е.

Обектът Aguada Fénix, поглед на изток. Кредит: Takeshi Inomata

Древните народи, принадлежащи към културата на олмеките, са живели в някои части на Мезоамерика още преди 3500 години. Предишни изследвания са установили, че след упадъка на цивилизацията на олмеките се развива културата на маите. В надписите и документите, съставени от маите, е описан 260-дневен календар.

Изследователите отбелязват, че наличието на такъв календар е позволявало на древните хора да планират ритуали, както и да координират селскостопанските дейности. Те отбелязват също, че някои съвременни общности на маите все още използват 260-дневния календар.

Разкопки в Агуада Феникс. Кредит: Takeshi Inomata

Справка: Ivan Šprajc et al, Origins of Mesoamerican astronomy and calendar: Evidence from the Olmec and Maya regions, Science Advances (2023). DOI: 10.1126/sciadv.abq7675

Източник: LIDAR reveals ancient Mesoamerican structures aligned for use as a 260-day calendar, Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !