Египтяните смесвали коктейли от кръв, кърма и халюциногени

Халюциногенната отвара е била консумирана от култ, почитащ древноегипетския бог Бес.

Ваня Милева Последна промяна на 09 юни 2023 в 00:01 3348 0

Нов анализ на останките в древноегипетски съд на 2000 години показва, че в него е имало някога древна ритуална напитка. Коктейлът е съдържал няколко халюциногенни растения, както и алкохол, мед и няколко вида човешки телесни течности. Смята се, че сместта е поглъщата от членове на култ, почитащи странния бог джудже Бес

В своите изследвания екипът от изследователи от различни образователни и научни институции в Италия и Съединените щати установява ключовите съставки в мощната смес, открита в древноегипетския съд, използван от поклонниците на Бес. Това са две растения, които са произвеждали древната версия на халюциногенните дроги, поглъщани от съвременните изследователи, търсещи достъп до алтернативни измерения или сфери на ума.

"Ние успешно идентифицирахме наличието на различни хранителни, психотропни, медицински и биологични субстанции, хвърляйки светлина върху различните компоненти на течна смес, използвана за ритуални практики в Птолемеев Египет", заявяват авторите на изследването в статия, качена преди публикуването сайт за препринти Research Square. "Нашите анализи разкриха следи от Peganum harmala, Nimphaea nouchali var. caerulea и растение от рода Cleome, за всички от които традиционно е доказано, че имат психотропни и лечебни свойства.

Освен тези психотропни или халюциногенни вещества, древният коктейл е включвал и следи от ферментирала алкохолна напитка, направена от плодове, мед и течности, идващи от човешкото тяло. Първите две от тях може да са добавени, за да направят сместа по-вкусна или смилаема, докато добавянето на човешки течности предполага магическа или ритуална цел.

Древноегипетският от епохата на Птолемеите, "ваза на Бес", съхранявана в Музея на изкуствата в Тампа във Флорида, чието съдържание е било обект на изследването (a). Другите вази на Бес са от други колекции (b, c, d). Кредит: Tanasi et. al (CC BY 4.0)

Древноегипетският култ към Бес

Авторите на изследването вярват, че магическата отвара, съхранявана в древния съд, е била консумирана от членове на древен египетски култ на полукотешко-получовешко божество, известно като Бес.

Изследователите на древноегипетската митология все още спорят както за божествения произход, така и за социалните функции на Бес (известен още като Без). Дори не е напълно ясно дали това божество е египетско, или култът към него е дошъл от друго място.

Мистерията на Бес е свързана с факта, че няма (и най-вероятно не е имало) нито един храм или светилище, посветени на него. От друга страна, съществуват множество негови изображения. За разлика от древноегипетските богове, които сме свикнали да виждаме в образите на високи, стройни хора, Бес е джудже, при това доста грозно.

Но този грозен гном не е бил злокобно божество. Напротив, той пазел хората (особено децата и майките) от зли духове. В митологията той се появява като съюзник на другите богове в добрите им дела и като защитник на върховния бог Хор по време на детството му.

Бес е бил своеобразен личен защитник на всеки човек. Археолозите са открили амулети, съдове и предмети от бита с изображения на този гном. Не толкова привлекателното му лице е било издълбано върху съдове, съдържащи козметични масла и бои. Очевидно той е защитавал и женската красота, въпреки собствения си външен вид.

Върху големите барелефи обаче той се появява само като пазител на младия Хор или като спътник на други богове - т.е. подробностите за свързаните с него ритуали съвсем не са ясни.

Египтолозите смятат, че разцветът на култа към Бес се отнася към епохата на Новото царство в Древен Египет (1550-1069 г. пр. н. е.). Датирането на чаша от колекцията на Музея на изкуствата в Тампа предполага, че джуджето-покровител е било почитано и в елинистически Египет.

Релеф на бог Бес, в храмовия комплекс на Дендера в Египет. Кредит: Olaf Tausch / CC BY 3.0

Предполага се, че египтяните са използвали съда с изображение на Бес за извършване на ритуали, посветени на него, може би не на публични места, а в домашни условия. И ако съдът е бил използван за пиене от него, съставът на напитката е важен.

"Тъй като Бес е бил почитана като защитен бог, може да се предположи, че течността, изпита от тези чаши, се е считала за благотворна", предполагат изследователите в своята статия.

За да определят истинността на това твърдение, италианските и американските учени анализират органичните остатъци, събрани от т.нар. "ваза на Бес" от втори век пр. н. е., съхранявана в египетската колекция в Музея на изкуствата Тампа във Флорида. Използвайки различни високотехнологични методи за идентифициране на сместа от съставки в остатъците, изследователите са изумени от резултата.

За вкусовите качества очевидно са били отговорни медът и плодовите сокове.

Ключовата съставка на тази древна отвара е била психоактивната (халюциногенна) билка зърнеш (Peganum harmala), наричана също гробищник. 

"Семената на това растение произвеждат големи количества от алкалоидите harmine и harmaline, които предизвикват халюцинации", обясняват авторите на изследването. Билката Peganum harmala се използва и днес и често се комбинира с други растения, за да се направи халюциногенна напитка, която пресъздава подобни ефекти като известната южноамериканска аяуаска.

Изследователите откриват второ силно халюциногенно растение в сместа. Това е известно като Nymphaea caerulea, или син лотос.

"Комбинирайки всички тези данни, можем да заключим, че растенията Peganum harmala и Nymphaea caerulea са били умишлено използвани като източници на психоактивни вещества за ритуални цели", заключават изследователите.

В допълнение към халюциногените в сместа са били прибавени и човешки течности. Химическият анализ показва, че те включват кръв, кърма, слюнка и това, което изследователите смятат, че е вагинален секрет.

Това може да са били доста неприятни неща за пиене, но вероятно са били добавени, за да успокоят Бес и да гарантират, че той ще защити своите слуги, които очевидно включват много жени.

Оптично изображение на проба, взета от древноегипетския съд, която разкрива наличието на халюциногенни вещества в остатъците, намерени вътре. Кредит: Tanasi et. al (CC BY 4.0)

Авторите на изследването стигат до заключението, че подобна напитка едва ли би могла да се консумира по време на домашни ритуали. Най-вероятно е съществувала някаква общност от поклонници на Беса, които са консумирали коктейли с такива странни съставки в своите тайнствени ритуали.

"Тези открития допринасят за разбирането ни за древните системи от вярвания, културни практики и използването на природни ресурси, което в крайна сметка увеличава познанията ни за миналите общества и техните взаимоотношения с природния свят", заключават учените.

Справка: Ritual revealed: psychotropic substances in a Ptolemaic Egyptian vase
Davide Tanasi, Branko van Oppen de Ruiter, Fiorella Florian, Radmila Pavlovic, and 11 more
https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-3000218/v1 

Източник: Hallucinogenic Substances Detected in 2,200-Year-Old Egyptian ‘Bes’ Vase, Ancient Origins

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !