Еволюционното минало на Индия: Oгромна миграция преди 50 000 години и вече изчезнали човешки роднини

Съвременните индийци са наследили гени от днешен Таджикистан и разнообразен набор от ДНК от неандерталци и денисовци, разкрива ново изследване

Ваня Милева Последна промяна на 13 март 2024 в 00:00 2972 0

Изследователи са събрали нови данни за еволюционната история

Кредит Ваня Милева

Изследователи са събрали нови данни за еволюционната история на Индия след провеждането на най-голямото изследване на генома им по рода си.

Най-мащабното изследване на геномите на хора от Южна Азия разкри неочаквани прозрения за генетичните вариации в Индия.

Учени анализират повече от 2700 съвременни индийски генома от 17 щата, включително ДНК от индивиди от повечето географски региони, говорещи всички основни езици, племенни и кастови групи.

Те разкриват, че една от трите основни групи на предци в Индия - древните ирански земеделци - може да бъде проследена до група земеделски фермери от Саразм в днешен Таджикистан. Те също така разкриват изключителното разнообразие на ДНК, наследено от неандерталци и денисовци, най-близките, вече изчезнали роднини на съвременните хора.

Освен това екипът установява, че по-голямата част от генетичните вариации в рамките на сегашното индийско население произтичат от едно голямо миграционно събитие на съвременните хора към Индия от Африка преди около 50 000 години.

Изследователите описват откритията си в документ за предпечат, публикуван на 20 февруари в базата данни bioRxiv.

"Популациите от Южна Азия често са недостатъчно представени в геномните изследвания", коментира на Live Science Елиз Кердонкуф (Elise Kerdoncuff), водещ автор на изследването и популационен генетик в Калифорнийския университет, Бъркли (UCB). "Изучаването на индийските популации ни помага да разберем историята на Индия и както показва нашето изследване, то също така предоставя ценни прозрения в по-широки аспекти на човешката история."

Дом на повече от 1,4 милиарда души, Индия е една от най-населените страни в света, с повече от 4500 антропологично добре дефинирани популации, включително касти, племена и религиозни групи.

За да нарисуват по-ясна картина на генетичните вариации в Индия, авторите на новото изследване анализират геномите на хиляди индивиди, участвали в LASI-DAD - надлъжно проучване за стареене в Индия - диагностична оценка на деменцията (Longitudinal Aging Study in India-Diagnostic Assessment of Dementia). Участниците са на възраст над 60 години.

Повечето индийци произхождат от три групи предци: древни ирански земеделци, скотовъдци от евразийските степи и южноазиатски ловци-събирачи. Изследователите вече знаят как последните две групи са дошли в Индия, но не и как и кога ДНК от древните ирански земеделци се е появила в региона, отбелязва за Live Science съавторът на изследването Прия Мурджани (Priya Moorjani), асистент професор по генетика, геномика, еволюция и развитие в UCB.

В един от анализите в новото проучване екипът сравнява ДНК на съвременните индийци с тази на свързани с Иран индивиди от неолита или новата каменна ера до желязната епоха. Те откриват, че свързаната с древния Иран ДНК, наследена от индийското население, произхожда от индивиди от ранния неолит от района на древния град Саразм в северозападен Таджикистан.

В отделен анализ изследователите сравняват ДНК на съвременните индийци с тази на секвенирани геноми на неандерталци и денисовци и откриват, че индийците, както повечето неафриканци, са наследили между 1% и 2% от своята ДНК от тези групи. Тази ДНК е много разнообразна: почти 90% от всички известни неандерталски гени, открити при хора извън Африка, са открити в изследваните индийски геноми.

Екипът също така открива, че по-голямата част от генетичните вариации, открити при съвременните индийци, идват от една голяма миграция на индивиди от Африка преди 50 000 години. Това контрастира с предишни археологически проучвания, които предполагат, че съвременните хора са се заселили в Индия по-рано, например преди изригването на вулкана Тоба преди около 74 000 години.

Остават много въпроси, по-специално по отношение на населението, което е живяло в Индия преди 50 000 години. Например изследователите все още не знаят дали ареалът на неандерталците и денисовците се е простирал до Южна Азия или съвременните хора са срещали неандерталци и денисовци по-на изток в Евразия, отколкото се смята, разказва Мурджани. След това тези гени може да са били пренесени  в Индия.

"В бъдеще, съчетано с прозрения от други области като археология и лингвистика, се надявам, че фината история на нашето еволюционно минало ще стане по-ясна", се надява Мурджани.

Справка: 50,000 years of Evolutionary History of India: Insights from ∼2,700 Whole Genome Sequences
Elise Kerdoncuff, Laurits Skov, Nick Patterson, Wei Zhao, Yuk Yee Lueng, Gerard D. Schellenberg, Jennifer A. Smith, Sharmistha Dey, Andrea Ganna, AB Dey, Sharon L.R. Kardia, Jinkook Lee, Priya Moorjani
doi: https://doi.org/10.1101/2024.02.15.580575 

Източник: India's evolutionary past tied to huge migration 50,000 years ago and to now-extinct human relatives, Emily Cooke, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !