Мъжете се ориентират по-добре от жените - но не заради еволюцията

Навигационните умения на мъжете са средно по-добри от женските, но това вероятно се свежда до тяхното възпитание, а не до еволюционна черта

Ваня Милева Последна промяна на 18 януари 2024 в 07:43 6957 0

Мъжете може да имат по-добри навигационни умения от жените, ако са насърчавани да играят повече навън като деца

Кредит The Official CTBTO (CC BY 2.0 DEED)

Мъжете може да имат по-добри навигационни умения от жените, ако са насърчавани да играят повече навън като деца

Мъжете наистина обикновено имат по-добро чувство за посока от жените, което вероятно се дължи на разликите в начина, по който са били отгледани, а не на подобрените навигационни умения като еволюционна характеристика.

Предишни проучвания са установили, че мъжете леко превъзхождат жените в задачите за пространствена навигация. Някои изследователи предполагат, че това може да се дължи на еволюцията, тъй като в праисторически времена мъжете обикновено са изминавали големи разстояния, за да ловуват, докато жените често са оставали по-близо до домашното огнище. Това може да е довело до селекционен натиск върху мъжете да развият подобрени навигационни умения.

Но ако случаят е такъв, тези гени също щяха да се предават на потомството от женски пол, освен ако не са на Y хромозомата, отбелязва Джъстин Роудс (Justin Rhodes) в Университета на Илинойс Урбана-Шампейн.

"Наистина очевидна алтернатива е културата", обяснява Роудс. "Тя играе огромна роля в опита на мъжете и жените."

Например момчетата може да са по-често насърчавани да играят навън в сравнение с момичетата, което може да им помогне да усъвършенстват своите навигационни умения, коментира Роудс.

За да проучат тази идея, Роудс и колегите му събират данни от 21 вида (и хора), които включват информация за техните пространствени навигационни умения и колко средно са пътували извън дома си.

Ако действаше в случая естественият подбор, би трябвало полът, който пътешества по-далеч от дома, би трябвало да има по-добри навигационни умения, като това е закономерно между видовете.

Вместо това екипът установява, че сред всички видове мъжките са малко по-добри в навигацията от женските, въпреки че при някои видове, като например ръждивия рак (Faxonius rusticus) и малката дяволска отровна жаба (Oophaga sylvatica), женските са имали по-голям ареал на обитаване.

Резултатите показват, че навигационните разлики между мъжете и жените може да са културни. Те също така могат да бъдат страничен ефект от биологичните вариации между мъже и жени, както и между мъжки и женски животни. Хормоналните разлики например "могат да засегнат всички видове черти", посочва Роудс. Ако тези черти не възпрепятстват възпроизводството, "еволюцията не се интересува", обяснява Роудс.

В предишно проучване за пространствена навигация включващо мъже и жени, които са имали подобно възпитание, не е имало разлика в тези умения.

"Авторите показват по много изчерпателен начин, че половите разлики в пространствените способности са по-вероятно придобити, например чрез култура", коментира Антоан Кутро (Antoine Coutrot) от Френския национален център за научни изследвания. "Способностите за пространствено ориентиране са много подобни на останалите когнитивни способности: колкото повече се използват, толкова повече ги има."

Справка: Royal Society Open Science DOI: 10.1098/rsos.231532

ИзточникMen are better at navigating than women - but not because of evolution,  New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !