Миграцията на предците ни от Африка може да е била предизвикана от първия голям ледников период през плейстоцена

Ваня Милева Последна промяна на 14 март 2024 в 00:00 3638 0

Ледникът Танайна в националния парк и резерват Лейк Кларк, Аляска.

Кредит C. Lindsay (NPS Photo). Public Domain

Ледникът Танайна в националния парк и резерват Лейк Кларк, Аляска.

Открити са доказателства, че изселването на хоминини от Африка преди приблизително 1 милион години може да е било предизвикано от първото голямо заледяване от плейстоцена.

В своето проучване двама планетарни учени, Джовани Мутония (Giovanni Muttonia) от Миланския университет, Денис Кент (Dennis Kent) от Колумбийския университет, докладвано в Proceedings of the National Academy of Sciences, датират по-точно началото на първия голям ледников период от плейстоцена и го сравняват с генетични доказателства за описано в предишни изследнания популационно тясно гърло на хоминините - предците на хората.

"Тясното място", буквално от английски "гърло на бутилка" (bottleneck), ботълнек, е широко използван термин, включително и в биологията, който означава ситуация, която затруднява процес или дейност.

Други проучвания показват, че голяма миграция на хоминини от Африка се е случила преди около 1,1 - 0,9 милиона години. Изследванията също така предполагат, че е имало ботълнек в популацията на хоминини (спад в числеността) приблизително по същото време, което е предизвикало миграцията. В това ново проучване изследователите се опитват да обяснят по-добре времето и причината за миграцията.

Екипът започва с изучаване на промените в изотопите на кислорода (намерени в слоеве от скални седименти), което им позволява да разберат, че първият голям плейстоцен е започнал преди приблизително 900 000 години. Те насочват вниманието си към резултатите от предишни проучвания, които показват наличието на ботълнек в популацията приблизително 200 000 години по-рано. В тази работа екипът установява, че резултатите не са надеждни - възможно е, отбелязват те, броят на населението да е бил по-висок, но е имало области, в които те не са били преброени.

След това те посочват, че доказателства в минали изследвания показват, че разпространението на хоминини в цяла Евразия е започнало преди приблизително 90 000 години, което съвпада с началото на първия плейстоценски ледников период. С началото на ледниковия период нивата на океаните вероятно са спаднали, позволявайки на хоминините по-лесен път за излизане от Африка. Освен това условията в Африка са станали по-трудни за обитаващите я там хоминини, правейки миграцията примамлив вариант. И изследователите отбелязват, че много животни също са започнали да мигрират от Африка приблизително по същото време.

Екипът предполага, че истинската причина за миграцията е изменението на климата - и това се е случило преди приблизително 0,9 милиона години.

Справка: Giovanni Muttoni et al, Hominin population bottleneck coincided with migration from Africa during the Early Pleistocene ice age transition, Proceedings of the National Academy of Sciences (2024). DOI: 10.1073/pnas.2318903121

Източник: Migration of hominins out of Africa may have been driven by the first major glaciation of the Pleistocene, Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !