Обсадата на Константинопол от Руския хаганат

Ваня Милева Последна промяна на 21 август 2023 в 00:01 20986 0

Задморски гости. Картина на Николай Рьорих, 1899 год,

Кредит Wikimedia Commons

Задморски гости. Картина на Николай Рьорих, 1899 год,

Обсадата на Константинопол от "русите" се случва през 860 г., когато византийски и западноевропейски източници документират експедиционна сила на Руския хаганат, която се опитва да завладее центъра на Византийската империя.

Руският хаганат е държава или съвкупност от градове-държави на територията на днешна Русия, съставена от мултикултурно общество, състоящо се от славянски, тюркски, балтийски, фински и скандинавски народи, въпреки че научният консенсус сочи, че русите произхождат от Източна Швеция около VIII в. и че името им има същия произход като Roslagen на шведски, произлизащо от старонорвежки термин за "мъже, които гребат".

Руският хаганат

Руският хаганат (или каганат) е хипотетично държавно образувание на народа на Рус, хронологично предхождащо Киевска Рус.

В редица източници от 9 век владетелят на Рус се нарича каган (хакан). Най-ранното съобщение за това е от 839 г. (Бертински летописи), когато според древноруските хроники в Новгород и Киев все още не е имало варяжки княжества. Каган е тюрко-монголска титла, носена от върховните владетели на номадските империи. Най-вероятно може да е заемка от хазарите. В източниците от 10-ти век титлата не се прилага за владетелите на Рус (Староруската държава), което може да означава, че тя е излязла от употреба. Въпреки това се появява в редица староруски текстове от 11-12 век във връзка с киевските князе. Изследователите предполагат, че по това време титлата е използвана неофициално, като панегирик, тъй като не е християнска.

Общоприет възглед за историята на руския хаганат не съществува поради липса на източници. Времето на възникването му може да се определи само хипотетично. Също така е хипотетично да се идентифицира с някой от "суперсъюзите" на източнославянските племена. Повечето изследователи смятат, че в първоначалния си вид руският хаганат може да съществува до втората половина или края на 9 век, след което отстъпва място на други обединения.

Варяжки и руски селища (червен цвят) и територии на славянски племена (сив цвят) в средата на 9 век; в синьо е отбелязана границата на хазарското влияние. Кредит: Wikimedia Commons (по-голям размер)

Местоположението на руския хаганат е предмет на дебат от началото на 20 век. Според една от крайните теории хаганатът трябва да е някъде в Скандинавия или дори по-на запад на бившия остров Валхерен в устието на река Шелда в Холандия. Точно обратното на тази теория е теорията на Георги Вернадски, че хаганът е базиран в източен Крим. Нито една от теориите няма голяма сила, тъй като археолозите в Крим не са открили никакви доказателства за славяно-скандинавски селища от 9-ти век и защото нито един скандинавски източник не споменава кагани в Скандинавия.

През 860 г. флота от около 200 кораба на русите с до 5000 войници навлиза в Босфора и започва да атакува предградията на имперската столица. Според словото на вселенския патриарх Фотий I Константинополски, нападението на "незнайните хора" или "непонятния народ" е било "като гръм от небето" и е било внезапно и неочаквано "като рояк оси".

Той обсъжда, че казусът, довел до нахлуването, може да е резултат от изграждането на крепостта Саркел от византийски инженери през 830-те или 840-те години на ХIХ в. за техния съюзник хазарите. Крепостта ограничава търговския път на русите по Волго-Донския порт, който се използва за преминаване от Черно море към Волга, а оттам към Каспийско и Балтийско море.

Стените на Константинопол. Кредит: Bigdaddy1204 - CC BY-SA 3.0

Осъзнавайки надвисналата заплаха, градският префект (управител на града) Никетас Орифас залоства градските порти, разчитайки на обширните римски градски стени и укрепления, за да отблъсне настъплението, но по този начин оставя без защита външните селища.

По това време по-голямата част от византийските сили, водени от император Михаил III, са ангажирани с отблъскването на настъплението на Абасидите в Мала Азия, а флотът е зает с борбата с арабите в Егейско море и с набезите на датските викинги в Средиземно море.

Тъй като не разполагат със средства и обсадно оборудване, за да превземат града, русите напредват в Мраморно море и разграбват манастирите на Княжеските острови, пленяват слугите на изгонения бивш константинополски патриарх Игнатий и ги разсичат с брадви.

След месеци на набези русите се оттеглят, макар че съвременните сведения не дават никаква представа защо и какъв е резултатът от обсадата.

По-късните източници обясняват отстъплението на русите със завръщането на император Михаил III, който заедно с Фотий поставил в морето покривало на Богородица, което предизвикало буря, разпръснала флота на русите (въпреки че в словото на Фотий не се споменава нито завръщането на Михаил III в столицата, нито чудото с покривалото).

Източник: THE VIKING RUS’ SIEGE OF CONSTANTINOPLE, HeritageDaily 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !